Anorexia
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome anorexie
- Tratament anorexie
Informatii generale
Anorexia reprezinta o tulburare alimentara caracterizata prin greutate scazuta a corpului, imagine deformata asupra propriului corp dar si o teama excesiva de a castiga in greutate. Anorexia prezinta cea mai mare rata de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, 6-20% dintre pacienti decedeaza.
Anorexia este caracterizata de emanciere, preocuparea obsesiva de a slabi, imposibilitatea de a mentine o greutate normala dar si lipsa menstruatiei. Unele persoane cu anorexie pierd din greutate prin dietele de slabit, efort fizic excesiv, altele pierd cu ajutorul varsaturilor induse, folosire de laxative, diuretice sau clisme.
Unele studii spun ca persoanele cu anorexie nervoasa sunt predispuse de 10 ori mai mult la deces fata de populatia normala. O cauza comuna care duce la deces persoanele cu anorexie este stopul cardiac si dezechilibrele electrolitice. Alta cauza mai este si suicidul.
Cauze
Cauzele sunt impartite in mai multe categori precum: factori genetici (studiile pe gemeni estimeaza o ereditate ridicata a bolii, intre 56-84%), factori neurobiologici (anorexia poate fi legata de tulburarea sistemului serotonina), factori nutritionali (deficitul de zinc poate juca un rol in anorexia nervoasa), factori psihologici ( comportamentul bolnavilor de anorexie este considerat a se trage din teama bsesiva de a castiga in greutate datorita unei imagini distorsionate a propriului corp).
Simptome anorexie
Anorexia este o tulburare psihiatrica cu consecinte psihologice severe. Pacientii au o parere negativista fata de aspectul fizic. Este mai mult un fenomen al pubertatii, 85% din pacienti au prezentat debutul bolii intre varstele de 13-18 ani.
Pacienti prezinta o dorinta de perfectiune, succesul academic, lipsa activitati sexuale adecvate varstei si negarea foamei.
Tratament anorexie
Tratamentul de urgenta consta in refacerea electrolitilor si stabilirea pacientului. Pacienti care se recupereaza vor fi tratati cu abord multidisciplinar incluzand medicatie, psihoterapie, consiliere nutritionala si evaluare medicala frecventa. Cea mai folosita clada de medicamente sunt inhibatori de serotonina.
In cazul altor studii se sugereaza folosirea medicamenteleor, precum antidepresantele, antipsihoticele modest administrate.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...