Anorexia

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome anorexie
  4. Tratament anorexie

Informatii generale

Anorexia reprezinta o tulburare alimentara caracterizata prin greutate scazuta a corpului, imagine deformata asupra propriului corp dar si o teama excesiva de a castiga in greutate. Anorexia prezinta cea mai mare rata de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, 6-20% dintre pacienti decedeaza.

Anorexia este caracterizata de emanciere, preocuparea obsesiva de a slabi, imposibilitatea de a mentine o greutate normala dar si lipsa menstruatiei. Unele persoane cu anorexie pierd din greutate prin dietele de slabit, efort fizic excesiv, altele pierd cu ajutorul varsaturilor induse, folosire de laxative, diuretice sau clisme.

Unele studii spun ca persoanele cu anorexie nervoasa sunt predispuse de 10 ori mai mult la deces fata de populatia normala. O cauza comuna  care duce la deces persoanele cu anorexie este stopul cardiac si dezechilibrele electrolitice. Alta cauza mai este si suicidul.

Cauze

Cauzele sunt impartite in mai multe categori precum: factori genetici (studiile pe gemeni estimeaza o ereditate ridicata a bolii, intre 56-84%), factori neurobiologici (anorexia poate fi legata de tulburarea sistemului serotonina), factori nutritionali (deficitul de zinc poate juca un rol in anorexia nervoasa), factori psihologici ( comportamentul bolnavilor de anorexie este considerat a se trage din teama bsesiva de a castiga in greutate datorita unei imagini distorsionate a propriului corp).

Simptome anorexie

Anorexia este o tulburare psihiatrica cu consecinte psihologice severe. Pacientii au o parere negativista fata de aspectul fizic. Este mai mult un fenomen al pubertatii, 85%  din pacienti au prezentat debutul bolii intre varstele de 13-18 ani.

Pacienti prezinta o dorinta de perfectiune, succesul academic, lipsa activitati sexuale adecvate varstei si negarea foamei.

Tratament anorexie

Tratamentul de urgenta  consta in refacerea electrolitilor si stabilirea pacientului. Pacienti care se recupereaza  vor fi tratati cu abord multidisciplinar incluzand medicatie, psihoterapie, consiliere nutritionala si evaluare medicala frecventa.  Cea mai folosita clada de medicamente sunt inhibatori de serotonina.

In cazul altor studii se sugereaza folosirea medicamenteleor, precum antidepresantele, antipsihoticele modest administrate.loading...