Anorectita

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome anorectita
  4. Tratament anorectita

Informatii generale

Reprezinta inflamatia mucoasei rectale si este denumita si proctita sau rectita, anuzita este doar o inflamatie a canalului anal.

Poate fi de scurta durata sau de lunga durata. Rectitat implica o modificare inflamatorie a rectului, fiind similara cu rectosigmoidita. Rectita are multiple cauze, putand fi un efect secundar al medicamentelor cum sunt antibioticele sau al terapiei cu radiatii. Poate fi cauzata si de o boala cu transmitere sexuala prin act sexual anal, fiind cauzata de gonorea si chalmidia.

Alte cauze cuprind bolile autoimune ale colonului, reprezentate de boala Crohn si colita ulcerativa, boala celiaca, chimicale, intrumentarea rectala si trauma zonei anorectale.

Cauze anorectita

Cauzele sunt: neisseria gonorrhoeae, chlamydia trachomatis, herpes simplex virus 1 si 2, radioterapia, conditiile cu imunodeficite, boala Crohn, colita ulceravita, sifilisul secundar, amoebiaza, papillomavirus, limfogranulomul venerian, ischemia, vasculita, toxinele, infectia cu citomegalus virus, Clostridium difficile, specii de Campylobacter.

Simptome anorectita

Pacienti care sufera de anorectita poate prezenta unul din urmatoare simptome: sangerare rectala cu sange rosu deschis, persistenta, rar severa, modificari ale scaunului, cu scaderea volumului si o crestere a continutului mucoid, pacientii vor acuza diaree usoara cu mult mucus (acesta este cel mai frecvent simptom intalnit), pacientii pot raporta tenesme sau urgenta fecala, diarea severa este neobijnuita, pote aparea constipatia daca inflamatia este severa, pacientii pot acuza si crampe abdominale (cauzate de inflamatia pelvia).

Tratament anorectita

Terapia se indica in functie de etiologia anorectitei. Primul tratatment este medicamentos, tratamentul chirurgical fiind indicat pentru esecul terapiei medicale, displazia observata la biopsie sau cancer. Chirurgia este rar indicata pentru anorectita secundara infectiilor. Terapia are scopul de a trata infectia care determina inflamatia. Rar, sepsisul sever poate necesita rezectia chirurgicala ca manevra ce poate salva viata pacientului.loading...