Anomaliile congenitale ale nervului optic

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Vederea reprezinta un simt extrem de important pentru oricine, iar cand este alterata impactul este masiv, atat fizic cat si psihic. Impactul fizic poate veni cu cefaleea iar in plan psihic suntem nauciti de intrebarii de ce ? cum ne tratam? ramanem toata viata orbii?

Cauze

Ochiul este un organ sferic  invelit in trei tunici concentrice: clera sau albul ochiului la exterior, uveea sau tunica medie, bogata in vase de sange si in interior retina,o structura  nervoasa unde se proiecteaza imaginea.

Informatia este transmisa la creier prin intermediul nervului optic. Acesta se formeaza la nivelul  papilei optice si tranverseaza uveea si sclera. Cand emrionul se dezvolta  pot aparea unele anomalii sau malformatii. Se intalnesc frecvent  displazia congenitala de sold sau malformatiile cardiace.

Simptome

In cazul anomaliilor congenitale ale nervului optic cel mai frecvent si des simptom este diminuarea acuitatii vizuale si mai rar poate aparea orbirea totala. In cazul colobomului papilar apare alterarea campului vizual. In fosetele colobomatoase leziunile au valori cuprinse intre 0.5 si 25 de dioptrii cu o medie de 5 dioptrii.

Drusenul papilar profund da papilei un aspect de tip edematos si proemina cu 1-2 dioptrii, modificariile campului vizual sunt datorate compresiei vasculare.

Tratament

Tratamentul consta in tipul de tulburare vizuala pe care o produc  aceste anomalii, iar medicul oftamolog va poate recomanda un anumit tip de ochelarii. Se incearca tratarea malformatiilor nervului optic prin transplant de celule stem.



loading...