Anomalii ureterale

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome anomalii ureterale
  4. Tratament anomalii ureterale

Informatii generale

Anomaliile ureterale reprezinta o cauza comuna de morbiditate la copii si necesita frecvent interventie chirurgicala. Aceste anomalii apar  alaturi de cele renale, dar pot aparea si independent. Complicatiile cuprind: obstructiile, infectiile si formarea de calculu datorita stazei urinare. Incontinenta urinara datorita terminatiei anormale a ureterului in uretra, perineu sau vagin este o alta complicatie.

Diagnosticul poate fi sugerat de anomaliile ecografiei de rutina prenatale si ocazional prin examenul fizic. Majoritatea anomaliilor  sunt suspectate prima data cand copilul dezvolta infectiei urinara joasa.

 Cauze

Functia ureterului este de a transporta urina din calicele mici in vezica urinara la o presiune mica. Eficienta acestei sarcini depinde de captarea adecvata a peretelui erteral pentru a propaga urina. In cazul in care ureterul esueaza in formarea undei peristaltice, urina statica destinde tractul urinar superior si reduce coaptarea luminala. Alti factori care afecteaza transportul ureteral sunt volumul urinar si presiunea vezicala.

Simptome anomalii ureterale

Datorita incapacitatii de eliminare a urinei, se reduce si cantitatea de lichid amniotic, ceea ce va afecta plamanii.

Simptomele in acest caz sunt: nedezvoltarea plamanilor, reducerea cantitaii de lichid amniotic, dilatarea rinichilor, dilatarea abdomenului, deces.

In cazul in care pacientul prezinta infectie urinara, pot aparea simptomele: durere sau arsura la urinare, febra, greata, varsaturi, urinari frecvente, urina tulbure.

Tratament anomalii ureterale

Terapia medicala reprezinta terapia noninterventional si include supravegherea medicala, tratament antimicrobian, golirea simptomatica si studii radiologice regulate.

Terapia chirurgicala

Megaureterul secundar refluxului vezicoureteral sever sau obstructiei este tratat prin reimplatarea ureterala. Duplicarea ureterala unica nu necesita interventie speciala. Anomaliile de duplicare cu patologie asociata totusi necesita terapie medicala adecvata si corectare chirurgicala.

Ectopia ureterala este asociat cu un sistem unic rinichiului care functioneaza slab. Tratamentul recomandata este nefrectomia cu ereterectomie partiala sau totala. In cazul in care rinichiul implicat functioneaza tratamentul recomandat este reimplatarea ureterala.loading...