Anomalii congenitale ale conjunctivei

Conjuctiva este o membrana transparenta care inveleste fata posterioara a pleopelor si partea anterioara a sclerei.

Anomaliile congenitale ale conjuctivei reprezinta afectiuni rare care cuprind malformatii congenitale, tumori disgenetice si tulburari metabolice. Tratamentul se impune in cazul in care datorita cresterii in dimensiune a acestor formatiuni se produc la scaderi ale campului vizual sau a acuitatii vizuale.

Limfedemul conjuctival congenital este o conditie foarte rara ce apare datorita malformatiilor  vaselor limfatice. Semnul major este edemul dur al conjunctivei bulbare, unilateral sau bilateral. Sunt prezente doua forme de manifestare: precoce ( pana in varsta de un an) si tardiva (10-20 de ani).

Epitarsul sau sortul conjuctival reprezinta  o afectiune uni- sau bilaterala constand in existenta  unei cute anormale a conjuctivei tarsale mai ales la nivelul pleoapei  superioare aparuta probabil ca o consecinta a unor inflamatii  intrauterine a conjuctivei.

Tumorile disgenetice sau tumori congenitale si afecteaza tesuturile epiteriale, glandural, nervos, pigmentar si limfatic precum si vasele de sange. Cuprind urmatoarele entitati clinice: dermoidul limbului (reprezinta o mica proeminenta, alb rozie din care pleaca mai multe fire de par), dermolipomul (este o formatiune formata din tesut conjuctiv dens, fibros, acoperita de epiteliu pavimentos startificat cheratinizat situata in regiunea supero-externa a conjuctivei), melanomul benign ( apare sub forma unei formatiuni foarte usor proeminenta, mobila pe planurile subjacente, de culoare brun neagra), angiomul conjunctival congenital (este o tumoreta proeminenta, e culoare rosie sau cianotica, variabila ca marime situata la nivelul carunculei lacrimale sau conjuctivei palpebrale), osteosarcomul si condromul conjuctivei (afectiuni foarte rare canstand in prezenta la nastere a unor formatiuni nodulare, mobile, dure situate indeosebi in cadranul superolateral).

Cristinoza apare ca o tulburare metabolica ereditara care consta in imposibilitatea metabolizarii cistinei. Se deosebesc trei tipuri clinice: a copilului, a adolescentului si aadultului. Tratamentul vizeaza reducerea aportului si facilitarea eliminari prin administrarea de cisteaminaloading...