Anomalii ale sanilor

Informatii generale

Anomaliile si viciile de conformatie ale sanului pot fi  congenitale dar si dobandite precum: de numar, de volum si de forma.

Anomaliile numerice

Amastia este reprezentata de lipsa glandei mamare si este o anomalie  rar intalnita. Este incompleta cand sanul lipseste in intregime si inclompleta cand glanda mamara lipseste. De multe ori sunt insotite si de alte malformatii toracice sau ale organelor genitale.

Athelia reprezinta absenta congenitala a mamelonului si se asociaza cu absenta areolei sau cu absenta in intregime a glandei mamare.

Polimastia reprezinta prezenta unor multe glande supranumerare si este completa cand mamelele sunt bine conformate. Anomalia este mai frecventa la barbat.

Polithelia  reprezinta prezenta mai multor mameloane si poate fi extraareolara sau intraareolara.

Polimastis i pothelia apar de-a lungul crestelor mamare cand descind din axila pana la radacina coapsei si pe partile laterale ale muntelui Venus.

Anomalii de volum

Anizomastia este o afectiune rara si reprezinta dezvoltarea inegala a sanilor si plasarea lor asimetrica. Atrofia sanilor se mai numeste si micromastie si se caracterizeaza prin dezvoltarea subnormala a tesutului mamar si se datoreaza insuficientei hormonale genitale.

Hipertrofia sanilor reprezinta cresterea excesiva a sanilor cu pastrarea structuri histologice normale. Sunt mai multi factori care duc la hipertrofia sanilor, precum factorii ereditari, de rasa, traumatici, inflamatori.

Simptomele se caracterizeaza printr-o senzatie de greutate, datorita volumului sanilor si o senzatie de jena. In studiile avansate sanii devin durerosi, cu senzatie de tractiune, exacerbate in timpul perioadelor menstruale. Debutul boli este isidios, dar ofata cu trecerea timpului  sanii pierd consistenta tonica, devin moi, plonjati, se asociaza cu fenomene de ptoza mamara si coboara pe abdomen tractionati fiind de greutate.

Tratamentul este  medical dar si chirurgical. In cazul formelor usoare se recomanda tratament conservator prin suspensia si compresiunea  moderna a sanilor si administrarea de extracte tiro-ovariene. In cazul formelor avansate, se foloseste operatiile plastice de mamoreductie.

Ginecomastia este hipertrofia glandei mamare  la barbat. Poate fi fiziologica si se intalneste in trei perioade alea vietii: neonatala, adolescenta si senescenta. Tratamentul ginecomastiei se face numai atunci cand diagnosticul a fost stablit cu exactitate .

Anomalii de forma

Ptoza mamara este insotita de hipertrofie sau mai rar de atrofia glandei mamare si poate apare in diferite etape ale vietii genitale. Aceasya anomalie apare in special la persoanele care sunt lipsite de tonus, cu tendinta de hernie, prolapsuri, ptoza.

Ptoza mamara are 4 grade de evolutie: ptoza usoara, ptoza marcata, ptoza completa, prolaps voluminos in care ptoza este asociata cu hipertrofia glandelor mamare.

Tratamentul se face pe cale chirurgicala  si se folosesc tehnici de mamosuspensie asociate cu tehnici de mamoreductie.

Malformatiile mamelonului

Sunt destul de frecvente si reprezinta importanta prin tulburarile pe care le pot produce in timpul alaptari. Pot fi congenitale sau ddobandite in urma unor cicatrici vicioase.

Exista mai multe forme precum: mamelonul scurt creeaza dificultati la supt, mamelon ombilical apare sub forma unei ridicaturi in depresiunea areolei mamare, mamelonul invaginat care consta in disparitia mamelonului in depresiunea invaginat.

 



loading...