Angiokeratom circumscris

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Angiokeratomul  este reprezentat de  un grup de ectazii vasculare care implica dermul papilar si pot produce papilomatoza, avantoza si hiperkeratoza epidermului. Sunt cateva variante clinice ale afectiunii: angiokeratomul circumscris reprezinta un tip, alaturi de angiokeratomul Mibellii al degetelor cu cateva manifestari care includ gatul si trunchiul.

Asocieri clinice: sindromul Cobb, sindromul Klippel- Trenauanay, hemangiomele cavernoase, hipertrofia hemangieactica, angiokeratomul corporis diffusum, fistulele arteriovenoase traumatice.

Angiokeratomul reprezinta o ectazie vasculara benigna implicand dermul papilar. Nu reprezinta risc de deces dar determina repetate sangerari.

Cauze

Sunt mai degraba teleangiectazii ale vaselor preexistente. Sunt incriminatii factorii cazularii: dezvoltarea congenitala, sarcina, trauma, hematoamele subcutanate, asfixia tisulara.

Un factor  de risc este considerata si presiunea venoasa crescuta care contribuie la formare.

Angiokeratoamele vulvare contin si un factor predispozant in 54% din cazuri: sarcina, postpartum, varicozitatile, histerectomia totala.

Simptome

Aceasta afcetiune poate fi congenitala sau castigata, leziunile nu fiind prezente la nastere ci se dezvolta in copilarie si adolescenta. Pacientii observa inchiderea la culoare a leziunii sau alte modificari. Leziuniile constau in pauple compresibile, negre sau rosii, veruscoase si supradenivelate. Se observa si noduli mici sau placi. La suprafata leziunilor se regaseste o scuama hiperkeratozica. In cazul in care sunt excoriate sau traumatizate pot prezenta eroziune si sangerare.

Tratamet

Tratamentul nu este mandatoriu in aceasta conditie. Se pot incerca diverse metode chirurgicale pentru cosmetizare. In cazul in care ezista doar o leziune se poate indica excizia sub anestezie locala. Crioterapia prin aplicare de nitrogen lichid se utilizeaza prin rezolutia leziunilor dar cu hipopigmentare reziduala si cicatrice. Pentru rezultate bune dar si cicatrizare minima se foloseste  laserul cu argon sau cupru.loading...