Angina Prinzmetal

  1. Informatii Generale
  2. Cauzeele anginei
  3. Simptomele anginei
  4. Tratamentul anginei

Informatii generale

Angina varianta Prinzmetal, angina vasospastica, sau angorul vasolspastic reprezinta o forma speciala de angina instabila prin spasm coronarian si determina ischemie transmurala acuta cu alterari EKG pasagere de tip infractoid.

Spasmul coronarian acut este o contractie brusca, temporara cu o  anumita localizare in miocard corespunzator unei coronare. Spasmul intetineste sau opreste fluxul sanguin prin artere si lipseste inima de O2 si nutrienti.

Spasmul este silentios de cele mai multe ori si fara simptome si poate aparea la persoanele care prezinta angina stabila sau instabila. Spasmul prelungit  poate provoca infarct miocardic.

Cauzele anginei

Cauzele care pot declansa o criza de angina variaza si cuprind: varsta  inaintata, agregarea familiala prin poligenism cat si prin obiceiurile culinare comune, factori dietetici precum consumul caloric excesiv, obezitatea, fumatul, sedentarismul, stresul emotional si profesional, diabetul zaharat, hiperuricemia, dislipidemia, hipertensiunea arteriala care creste stresul parietal coronarian.

Asocierea a trei factori de risc majori (hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipercolesterolemia) creste de sase ori morbiditatea comparativ cu subiectii care prezinta un singur factor de risc.

Simptomele anginei

Angina varianta apare la repaus, spontan, cu episoade care au un ciclu circadian, crizele cele mai dese aparand dimineata devreme.  Durerea este mare si este asociata cu palpitatii sau sincopa secundara artimiilor. O parte din bolnavi prezinta un tonus vascular modificat si prezinta simptome ale migrenei si fenomenului Raynaud.

Se poate asocia cu aritmii ventriculare severe, moarte subita sau evolutie spre infract miocardic acut. Nitroglicerina este administrata deseori cu efect eficient.

Tratamentul anginei

Pacienti care sufera de angina Prinzmetal sunt internati si tinuti sub observatie. Ca prima masura este efectuarea unei electrocardiografii.

Terapia medicala include administrarea de nitroglicerina sublingual sau intravenos dar si un blocant de calciu oral.

Terapia antiagreganta o reprezinta aspirina, care in doze mari poate creste frecventa crizelor vasospastice, cauza fiind inhibarea sintezei de prostaglandine care sunt coronarodilatatoare.

Tratamentul chirurgical reprezinta revascularizarea percutana coronariana si chirurgia de by-pass coronarian care pot fi utile la pacientii cu manifestarii mixte, care includ angina de repaus si cea de efort, cu afectarea proximala a arterei coronare principale.



loading...