Angina pectorala instabila
- Informatii Generale
- Cauzele anginei pectorale instabile
- Simptomele anginei pectorale instabile
- Tratamentul anginei pectorale instabile
Informatii generale
Angina pectorala instabila mai este cunoscuta si sub numele de preinfarct si reprezinta o urgenta medicala, deoarece poate evolua rapid in infarct miocardic acut.
Manifestarea principala a anginei o reprezinta durerea in piept, provocata de placile aterom. Acestea dezvolta complicatii, blocand vasele care iriga cordul.
Cauzele anginei pectorale instabile
In cazul in care exista o cerere de O2 miocardic cauzele sunt febra, tahiaritmii, hipertensiunea maligna, tireotoxicoza, feocromocitomul, consumul de cocaina, consumul de afemtamine, stenoza aortica, stenoza aortica supravalvulara, cardiomiopatia obstructiva, sunturile aortovenoase, insuficienta cardiaca congestiva.
In cazul in care scade aportul de O2 cardiac cauzele sunt reprezentate de anemie, hipoxemie si policitemie.
Factorii de risc cuprind varsta inaintata de peste 60 de ani, nivele inalte de coresterol in sange, hipertensiune arteriala, fumatul, diabetul tratat cu insulina, consumul excesiv de zaharuri rafinate, grasmi saturate, alcool.
Simptomele anginei pectorale instabile
In cazul in care prezinti urmatoarele semne sau simptome te poti gandi ca ai angina pectorala instabila si trebuie sa consulti un medic urgent.
Dureri in piept, in spatele sternului, care pleaca spre membrul superior stan, mandibula, dinti sau chiar spre spate. Durerea este ca o apasare , greutate, arsura sau chiar ca o gheara care te strange de piept. Odata cu aparitia durerii ai senzatia de moarte imediata si devii agitat si prezinti greturi si varsaturi.
Manifestarile acestea apar cand faci sport, cand esti stresat, daca stai la frig sau dupa sex. Durerile pot sa apara si in repauz si dispar dupa administrarea de nitroglicerina.
Tratamentul anginei pectorale instabile
Tratamentul seamana cu tratamentul infarctului. In cazul in care ai o criza de angina instabila trebuie obligatoriu sa fii spitalizat in sectia de terapie intensiva, unde vei fi monitorizat si nu vei avea voie sa te ridici din pat.
Ca medicamente se administreaza nitroglicerina intravenos la fiecare 5 minute, existand conditia ca tensiunea arteriala sa nu scada sub 100 mm Hg. Se mai indica si propanololul, nifedipina, xilina, sau heparina cu acenocumarol.
Aspirina in doza de 70-160 mg/zi si clorpidogrelul sunt sunt medicamente ce previn formarea de cheaguri care pot bloca vasele coronare.
In cazul in care apare angina instabila, aceasta este de cele mai multe ori de infarct. Se recomanda vizita medicala inca de la primele simptome precum durerile in piept.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...