Angina pectorala instabila

  1. Informatii Generale
  2. Cauzele anginei pectorale instabile
  3. Simptomele anginei pectorale instabile
  4. Tratamentul anginei pectorale instabile

Informatii generale

Angina pectorala instabila mai este cunoscuta si sub numele de preinfarct si reprezinta o urgenta medicala, deoarece poate evolua rapid in infarct miocardic acut.

Manifestarea principala a anginei o reprezinta durerea in piept, provocata de placile aterom. Acestea dezvolta complicatii, blocand vasele care iriga cordul.

Cauzele anginei pectorale instabile

In cazul in care exista o cerere de O2  miocardic cauzele sunt febra, tahiaritmii, hipertensiunea maligna, tireotoxicoza, feocromocitomul, consumul de cocaina, consumul de afemtamine, stenoza aortica, stenoza aortica supravalvulara, cardiomiopatia obstructiva, sunturile aortovenoase, insuficienta cardiaca congestiva.

In cazul in care scade aportul de O2 cardiac cauzele sunt reprezentate de  anemie, hipoxemie si policitemie.

Factorii de risc cuprind varsta inaintata de peste 60 de ani, nivele inalte de coresterol in sange, hipertensiune arteriala, fumatul, diabetul tratat cu insulina, consumul excesiv de zaharuri rafinate, grasmi saturate, alcool.

Simptomele anginei pectorale instabile

In cazul in care prezinti urmatoarele semne sau simptome te poti gandi ca ai angina pectorala instabila si trebuie sa consulti un medic urgent.

Dureri in piept, in spatele sternului, care pleaca spre membrul superior stan, mandibula, dinti  sau chiar spre spate. Durerea este ca o apasare , greutate, arsura sau chiar ca o gheara care te strange de piept. Odata cu aparitia durerii ai senzatia de moarte imediata si devii agitat si prezinti greturi si varsaturi.

Manifestarile acestea apar cand faci sport, cand esti stresat, daca stai la frig sau dupa sex. Durerile pot sa apara si in repauz si dispar dupa administrarea de nitroglicerina.

Tratamentul anginei pectorale instabile

Tratamentul seamana cu tratamentul infarctului. In cazul in care ai o criza de angina instabila trebuie obligatoriu sa fii spitalizat in sectia de terapie intensiva, unde vei fi monitorizat si nu vei avea voie sa te ridici din pat.

Ca medicamente se administreaza nitroglicerina intravenos la fiecare 5 minute, existand conditia ca tensiunea arteriala sa nu scada sub 100 mm Hg. Se mai indica si propanololul, nifedipina, xilina, sau heparina cu acenocumarol.

Aspirina in doza de 70-160 mg/zi si clorpidogrelul sunt sunt medicamente ce previn formarea de cheaguri care pot bloca vasele coronare.

In cazul in care apare angina instabila, aceasta este de cele mai multe ori de infarct. Se recomanda  vizita medicala inca de la primele simptome precum durerile in piept.loading...