Angina abdominala

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Reprezinta o durere abdominala postprandiala care apare la indivizii cu flux sangvin insuficient pentru a face fata cerintelor mezentrice viscerale. Angina este folosita cu referinta la angina pectorala, un simptom similar datorat obstructiei arterei coronare. Este similara cu angina pectorala, care apare la indivizii cu boala arteriala coronariana sau cu claudicatie intermitenta.

Cauze

Ischemia intestinala apare prin diferentele dintre cantitatea de oxigen  adusa in corp si consumul de oxigen de catre tractul gastrointestinal datorita fluxului redus de sange. O cauza comuna a anginei abdominale este boala asteroscolerotica vasculara. Boala ocluziva aortoiliaca coexista frecvent si poate si o cauza a leziunilor ostiale.

Simptome

Simptomul predominat este durerea debilitanta abdominala centrala si apare la 10-15 minute dupa masa. Unii pacienti prezinta tulburari precum diareea sau constipatia, varsaturi si balonare.

Durerea este descrisa ca o crampa. Pacientul poate acuza ocazional durere constanta sau intermitenta.

Tratament

Nu exista oficial nici un tratament eficient. Se poate folosi angioplastia transluminala percutana ca terapie alternativa.

In terapia chirurgicala se foloseste revascularizarea mezenterica care amelioreaza simptomele anginei abdominale si poate preveni infarctul intestinal. Operatia cuprinde trombectomie sau bypass.

Operatiile clasice au un pronostic foarte bun, singurele complicatii find embolizarea placilor aterosclerotice, infectia plagii si distrugerea arterelor iliace sau a aortei native.loading...