Anevrismul micotic al aortei

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Reprezinta o dilatare localizata dar si ireversibila a unei artere, cauzata de cele mai multe ori de o infectie bacteriana ce distruge peretele vasului. Termenul corect este anevrism infectios al aortei, fiind o afectiune destul de rara si care pune in pericol viata pacientului.

In termeni medicali putem defini anervismulmicotic ca arterita eroziva infectioasa cu anvevrism fals cauzat de infectia peretelui aortic.

Cauze

O cauza principala este reprezentata de traumatismele penetrante ale aortei. Acestea apar in urma canularii (introducerea unui tub special) de catre consumatorii de drogurii sau chiar in timpul proceduriilor din spital. Infectia cu cu specii de Salmonella favorizeaza aparitia acestei patologii la persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Mai pot fi cazuate si de emboli septici sau extinderea directa a unui proces infectios local.

Simptome

Simptomele anervismului micotic prezinta de cele mai multe ori o durere in spate sau in piept insotita de: transpiratie, tahicardie, tahipnee, ameteala, stare de soc, masa pulsatila in abdomen, senzatie de plenitudine, greturi, voma, stare confuzionala, slabiciune, dispnee, amorteli sau furnicaturi dar si lesin.

Tratament

In cazul in care dimensiunea anevrismului micotic este mai mica de 5,5cm se recomanda vizita medicala regulata pentru monitorizarea dilatarii. In cazul in care anevrismul micotic depaseste dimensiunea de 5,5cm se foloseste tratamentul chirurgical cat mai rapid posibil. Medicatia cu antibiotice trebuie administrata atat inainte cat si dupa interventia chirurgicala.loading...