Anevrismele aterei renale

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Anevrismul arterei renale se prezinta in mai multe forme (sacular, fuziform, disecant si arterio- venos) si este de multe ori asimptomatic mai ales in timpul copilariei. Prezenta sa se suspecteaza atunci cand se palpeaza o formatiune pulsatila renala sau in cazul in care se asculta un suflu sistolic in dreptul hilului renal. Chiar daca e asimptomatic, trebuie supravegheat cu atentie, ruperea acestuia necesita o urgenta chirurgicala care impune rezectia anevrismului.

Cauze

O cauza a aparitiei anevrismului renal este rezistenta slaba a peretelui arterial asociata cu presiunea crescuta in anumite zone ale sistemului circulator. Anevrismele pot fi si dobandite si sunt deobicei o consecinta a unor traumatisme. Hemoragia rezultata in urma traumatismului vasului nu se poate exterioriza si se formeaza un mehatom langa peretele vasului.

Anevrismele au tendinta de crestere progresiva si pot ingloba si tructurile intalnite precum vene, limfatice, nervi.

Simptome

Prezenta acestuia este de obicei asimptomatica si prin dezvoltarea sa, anevrismul favorizeaza insuficienta renala, hipertensiunea arteriala si producerea de trombembolii care produc infarcte renale.

Simptomele care apar sunt: durere acuta in flanc, hematurie (preznta samgelui in urina), hipertensiune arteriala care se manifeta prin palpitatii, cefalee, iritabilitate, nervozitate, ameteli si oboseala psihica.

Tratament

Tratamentul se realizeaza in functie de varsta persoanei si de localizarea anevrismului, precum si de gradul afectarii rinichiului. Procedeele reconstructive cele mai frecvente se realizeaza prin indepartarea anevrismului si reconstructia arterei renale cu proteza, din vena sau artera. Sunt cazuri in care rinichiul este mic , nu functioneaza sau anevrismul s-a rupt si s-a produs ischemia renala se recomanda nefrectomia (inlaturarea rinichiului).loading...