Anevrismele aortei abdominale

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Sunt in majoritatea cazurilor de natura aterosclerotica si se localizeaza, mai ales, in regiunea dintre ostiile arterelor renale si bifurcatia aortei. Aorta anevrismala este slabita si se poate rupe, determinand o hemoragie ce poate pune in pericol viata.

Exista 2 tipuri de anevrism aortic: anevrismul aortic abdominal si anevrismul aortic toracic. Clasificarea se bazeaza pe localizarea anevrismului de-a lungul traiectului aortei. Anevrismele pot aparea in orice zona a aortei, dar cel mai frecvent apare in zona abdominala.

Cauze

Cauzele anevrismului aortic si toracic pot fii: ateroscleroza (nu se cunoaste mecanismul prin care ateroscelroza cauzeaza anevrismele), factorii genetici (la unele persoane cu sindrom  Marfan, cu sindromul Ehlers- Danlos), varsta (aorta isi pierde din eleasticitate si devine mai rigida odata cu inaintarea in varsta), anumite infectii (infectiile precum sifilisul si endocardita), traumatismele (loviturile brutale puternice in piept sau abdomen), inflamatia ( inflamatia aortei poate slabi peretele aortic).

Simptome

SImptomele nu sunt prezente la pacienti care sufera de anevrism. Apar simptome doar daca anevrismul creste in dimensiuni.

Anevrismele aortice abdominale sunt cele mai frecvente si se intalnesc simptome precum durerea sau disconfortul abdominal general, care poate fi interminet sau constant.

Alte simptome sunt prezente precum: durerea in piept, abdomen sau in partea inferioara a spatelui, care poate iradia la nivelul plicii piciorului si al feselor, seznatie de pulsatie la nivelul abdomenului, un picior rece sau un deget de la picior negru sau albastru, febra sau scaderea in greutate,

Tratament

Tratamentul poate fi chirurgical, sau medicamentos.

Tratametul chirurgical implica efectuarea unei largi incizii la nivelul toracelui sau al abdomenului. Noile tehnici constau in plasarea unui dispozitiv format dintr-un tub care se poate colapsa si se numeste grefa de tip stent.

Tratamentul medicamentos se foloseste la anevrismele mici (diametru mai mic de 5,5 cm), si consta in administrarea de medicamente care scad tensiunea arteriala in cazul in care este mare.loading...