Anevrism cerebral

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Anevrismul cerebral reprezinta o conditie cerebrovasculara in care o vena sau o artera prezinta o dilatatie locala predispusa la ruptura. Aceste anomalii se clasifica in functie de patogeneza. Anevrismele saculare  sau congenitale constituie 90% din cazuri, localizate la bifurcatiile majore ale arterelor mari. Anevrismele micotice,numite si infectioase, sunt localizate periferic si cuprind 0,5% din cazuri.

Anevrismul cerebral are drept consecinta hemoragia subarahnoidiana anevrismala. Aproximativ 10% din pacientii mor inainte de a ajunge la spital, 25% mor in 24 de ore iar 50% mor in 3 luni. Rata mortalitati este aproximativ de 65%.

Cauze

Inca nu se stie inca cauza anevrismului cerebral. Se crede ca este o etiologie multifunctioriala, reflectand interactiunea factorilor de mediu.

Alaturi de anevrismul cerebral pot apare si alte afectiunii precum: boala polichistica renala autosomal dominanta, displazia fibromusculara, malformatiile arteriovenoase, sindrom Osler- Weber- Rendu, coarctatia de aorta, sindromul Moyamoya, sindromul Marfan, pseudoxantoma elasticum, deficitul de alfa- 1- antitripsina, lupus eritematos sistemic, siclemia, infectiile fungice, endocardita bacteriana, neurofibromatoza tip  I, scleroza tuberoasa.

Simptome

Majoritatea nu prezinta simptome si se descopera, de obicei, la examinarile pentru alte boli de care pacientul sufera. In unele cazuri, un anevrism cerebral nerupt va da simptomatologie prin compresiunea zonelor vecine. Persoana poate prezenta migrene, tulburari de vedere, modificari ale limbajului si dureri cervicale. In cazul in care sunt prezente urmatoarele simptome, trebuie consultat un medic.

Cefaleea brusc instalata, durerile cervicale (dureri la nivelul cefei), sensibilitatea la lumina, lesinul sau pierderea constiintei dar si crizele epileptice sunt simptome ce trebuiesc luate in consigurare.

Tratament

Medicul este singurul care poate recomanda un tratament in masura. In cazul in care  medicul decide o interventie chirurgicala se pot folosi urmatoarele tipuri de interventie chirurgicala: microembolizarea si clamparea chirurgicala.

Microembolizarea reprezinta introducerea unui tub prin artera cerebrala pana la aproprierea anevrismului. Bobine mici sunt eliberate in anevrism prin acest tub pentru a scadea presiunea.

Clamparea chirurgicala consta in plasarea unei clame mici un jurul  bazei anevrismului pentru a-l izola de restul circulatiei.loading...