Anevrism cerebral
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome
- Tratament
Informatii generale
Anevrismul cerebral reprezinta o conditie cerebrovasculara in care o vena sau o artera prezinta o dilatatie locala predispusa la ruptura. Aceste anomalii se clasifica in functie de patogeneza. Anevrismele saculare sau congenitale constituie 90% din cazuri, localizate la bifurcatiile majore ale arterelor mari. Anevrismele micotice,numite si infectioase, sunt localizate periferic si cuprind 0,5% din cazuri.
Anevrismul cerebral are drept consecinta hemoragia subarahnoidiana anevrismala. Aproximativ 10% din pacientii mor inainte de a ajunge la spital, 25% mor in 24 de ore iar 50% mor in 3 luni. Rata mortalitati este aproximativ de 65%.
Cauze
Inca nu se stie inca cauza anevrismului cerebral. Se crede ca este o etiologie multifunctioriala, reflectand interactiunea factorilor de mediu.
Alaturi de anevrismul cerebral pot apare si alte afectiunii precum: boala polichistica renala autosomal dominanta, displazia fibromusculara, malformatiile arteriovenoase, sindrom Osler- Weber- Rendu, coarctatia de aorta, sindromul Moyamoya, sindromul Marfan, pseudoxantoma elasticum, deficitul de alfa- 1- antitripsina, lupus eritematos sistemic, siclemia, infectiile fungice, endocardita bacteriana, neurofibromatoza tip I, scleroza tuberoasa.
Simptome
Majoritatea nu prezinta simptome si se descopera, de obicei, la examinarile pentru alte boli de care pacientul sufera. In unele cazuri, un anevrism cerebral nerupt va da simptomatologie prin compresiunea zonelor vecine. Persoana poate prezenta migrene, tulburari de vedere, modificari ale limbajului si dureri cervicale. In cazul in care sunt prezente urmatoarele simptome, trebuie consultat un medic.
Cefaleea brusc instalata, durerile cervicale (dureri la nivelul cefei), sensibilitatea la lumina, lesinul sau pierderea constiintei dar si crizele epileptice sunt simptome ce trebuiesc luate in consigurare.
Tratament
Medicul este singurul care poate recomanda un tratament in masura. In cazul in care medicul decide o interventie chirurgicala se pot folosi urmatoarele tipuri de interventie chirurgicala: microembolizarea si clamparea chirurgicala.
Microembolizarea reprezinta introducerea unui tub prin artera cerebrala pana la aproprierea anevrismului. Bobine mici sunt eliberate in anevrism prin acest tub pentru a scadea presiunea.
Clamparea chirurgicala consta in plasarea unei clame mici un jurul bazei anevrismului pentru a-l izola de restul circulatiei.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...