Anemia mieloftizica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Anemia mieloftizica  reprezinta un tip de anemie extrem de severa descoperita la unele persoane  care sufera de boli care afecteaza maduva osoasa. Aceasta afectiune se refera la absenta celulelor maduvei osoase hematopoietice din sange.

Aceasta afectiune poate aparea in cadrul bolilor mieloproliferative cronice, leucemiei, limfomului si a carcinomului metastatic. A fost deseori asociata cu cancerul pulmonar cu celule mici, cancerul de san sau de prostata care metastazeaza in maduva osoasa.

Fibroza medulara apare de multe ori alaturi de splenomegalie. Diagnosticul pentru anemia mieloftizica necesita

 Cauze

Este o forma de insuficienta medulara osoasa care rezulta o distrugere a celulelor precursoare ale maduvei si a sstromei acestora, care le sustine in maturare si diferentiere. O cauza frecventa este reinlocuirea maduvei osoase cu celule canceroase metastazice din cancerul de san, prostata, rinichi, plamani, adrenal sau tiroidian.

Cauzele nonmalinge de mielofibroza cuprind: bolile inflamatorii, tuberculoza miliara, infectiile fungice, sarcoidoza, proliferarea macrofagelor si bolile de depozitare (boala Gaucher) , necroza in siclemie si septicemia, boala osoasa in osteopetroza congenitala.

Simptome

Anemia mieloftizica este o anemie normocitara normocroma care apare cand spatiul maduvei  hematopoietice este infiltrat si inlocuit cu celulele anormale sau nonhematopoietice.  Se cauta  indentificarea cauzei de baza a bolii, cum sunt carcinomul avansat, limfomul sau boala granulomatoasa. Se tine cont si de istoricul medical al familiei.

Tratament

Tratamentul vizeaza boala declansatoare. Anemia se trateaza cu transfuzii de eritrocite. In cazuri rare pacienti au nivelul de eritropoietina scazut si pot raspunde la suplimentarea terapiei eritropoietice. Pacienti care au citopenii diferite nu necesita alt tratament.

 

 loading...