Anemia hemolitica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Anemia hemolitica reprezinta o tulburare a sangelui unde celulel rosii (eritrocitele si hematiile) sunt distruse mai repede decat poate maduva spinarii sa le produca. Aceasta tulburare apare, cu alte cuvinte, atunci cand maduva spinarii nu poate produce mai multe eritrocite decat se distrug. Pentru distrugerea celulelor rosii se foloseste termenul hemoliza.

Cauze

Cauzele acestei boli sunt cauzate  de afectiuni mostenite pe cale ereditara sau dobandite.  Cauzele depinde de tipul de anemie hemolitica. Sunt doua tipuri de anemie, fiecare avand cauze proprii.

Anemia hemolitica intrisecta reprezinta distrugerea celulelor rosii cauzata de un defect sau o anomalie in interiorul celulei. Acest defect se mosteneste deobicei, la fel ca siclemia si talasemia.

Anemia hemolitica extrinseca

In acest tip de anemie, celulele rosii sunt sanatoase dar sunt distruse mai tarziu fiind prinse in splina, distruse de infectii sau medicamente. Poate avea urmatoare cauze: infectii, medicamente, tulburari autoimune.

Simptome

Simptomele frecvente ale anemiei hemolitice sunt: paloare anormala, culoare inchisa a urinei, febra, icter, ameteli, slabiciune, confuzie, intoleranta la activitatea fizica, marire a splinei si a ficatului, tahicardie, murmur la sinima.

Tratament

Este foarte greu de tratat aceasta boala. Incercarile terapeutice vizeaza in special tratarea cauzelor bolii. Tratamentul este personalizat si stabilit de catre medic. Se bazeaza pe mai multi factori precum: varsta, stare generala de sanatate, istoric medical, cauza anemiei, gradul de evolutie a bolii, toleranta la anumite medicamente (proceduri, terapii), expectatii ale evolutiei bolii, preferinta pacientului, etc.

Tratamentul poate include sumplimente de vitamine si minerale, schimbarea dietei, medicamente, tratamentul factorului cauzator, splenectomia (interventie chirurgicala pentru indepartarea splinei).

Se urmareste sporirea de vitamina B6 si acid folic pentru prevenirea complicatiilor litiazei biliare si urinare. Se poate folosi terapia cu hormoni glucorticoizi cu rolul de a distruge hematiile regasite insplina.



loading...