Anemia feripriva

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Aceasta anemie se caracterizeaza prin nivelul scazut de hemoglobina din sange si reprezinta tipul de anemie cel mai des intalnit la toate categoriile de varsta. Dupa cum indica si numele, lipsa de fier din organism este cauza principala, el fiind necesar pentru producerea de hemoglobina, substanta care se gaseste in sange si transporta oxigenul de la plamanii in corp.

Acest tip de anemie (feripriva) se regaseste la una din cinci femei dar si la jumatate din femeile insarcinate. Dieta saraca in fier este cauza generala a acestei anemi.

Cauze

Pierderile de sange este o cauza des intalnita, caci prin pierderile de sange se pierde si fierul din organism, necesar pentru o functionare buna. Femeile cu flux menstrual  crescut au un risc destul de mare sa prezinte anemie. Se pot pierde cantitati mari  de sange, impreuna cu fierul, din cauza unui ulcer peptic, tumoare a rinichiului sau vezicii urinare, cancer colorectal, fibron uterin.

Aporturile alimentare insuficiente in fier sunt o alta cauza des intalnita. Corpul procura fierul din mancare iar o dieta saraca in fier priveaza corpul de el.

Malabsortia fierului reprezinta incapacitatea corpului de a asimila nutrientii din alimentele digerate (mai exact a intestinului subtire).

In timpul sarcinei, femei  trebuie  sa aiba o dieta mult mai bogata in fier decat in general pentru a fi utilizat in volumul crescut de sange, atat pentru ea cat si pentru fetusul aflat in crestere.

Simptome

Simptomele  acestei  afectiuni se manifesta prin oboseala, paloarea pielii si mucoaselor, slabiciune, dificultati respiratorii, cefalee.

Simptomele anemiei carentiale feriprive sunt reprezentate de inflamatii si dureri ale limbii, unghii casante, pofte neobijnuite pentru alimente fara valoare nutritiva, pierderea apetitului.

In unele cazuri, anemia  feripriva, se mai manifesta si sindromul picioarelor nelinistite ( dureri la nivelul  membrelor inferioare, dureri ce pot fi reduse prin miscarea picioarelor).

Tratament

Tratamentul este foarte simplu, fiind o afectiune usor de tratat. In primul rand se  indentifica cauza pierderilor de fier pentru un tratatment corect. In cazul in care este de ordin alimentare se folosesc suplimentele cu fier pentru a corecta problema.

In cazul in care problema nu este de ordin alimentar, se foloseste tratamentul adecvat: contraceptive orale pentru diminuarea fluxului menstrual, antibiotice si alte medicamente pentru tratatrea ulcerelor peptice, chirurgie pentru indepartarea unui polip, tumora sau fibrom uterin.loading...