Anemia carentiala feripriva

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Este cea mai intalnita carenta din lume, fiind si cea mai frecventa forna de anemie la sugar sau copil mic. Corpul uman are nevoie de fier pentru producerea de hemoglobina, acel pigment din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in corp. Se caracterizeaza printr-un nivel scazut de hemoglobina dar si si celule rosii, ducand astfel  la scaderea cantitatii de oxigen din corp.

Cauze

Cauzele anemiei carentiale feriprive pot fi din mai multe cauze precum: alimentatia artificaila prelungita, cu lapte de vaca sau lapte praf (laptele de vaca este sarac in fier), alimentatia excesiva cu fainoase, absenta carnii din alimentatie, absenta alimentelor de origine animala, prematuritatea, diversificarea incorecta si tardiva a dietei.

Poate aparea si malabsortia fierului in urmatoarele cazuri: diaree cronica, parazitoze intestinale, malnutritie.

Simptome

Simptomele sunt reprezentate de oboseala, apatie, paloare, accelerarea batailor inimii, iritabilitate, apetit scazut sau capricios, transpiratii abundente si par friabil.

Tratament

Tratamentul la nou nascuti sau sugari incepe inca din perioada prenatala, unde femeia insarcinata face period analize pentru a afla nivelul de hemoglobina. La valori sub  12g% si hematocrit sub 40%, i se va prescrie un tratament pentru deficitul de fier sau un regim alimentar bogat in fier. Copii nascuti din mame cu carenta de fier vor incepe un tratament cu fier de la 2 luni, timp de un an.

Modificarea dietei sau tratamentul cu multivitamine bogate in  fier nu fac fata deobicei, deacea se administreaza preparate de fier. Fierul se ia cel mai bine pe stomacul gol impreuna cu vitamina C, care ajuta la o asimilare mai buna. Se evita asocierea preparatelor de fier cu laptele sau cu bauturi cafeinizate.loading...