Anemia aplastica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome anemie aplastica
  4. Tratament anemie aplastica

Informatii generale

Se caracterizeaza prin producerea deficitara de celule stem de catre maduva osoasa. Aceste celule stem produc cele trei tipuri de celule sangvine: globule rosii, albe si plachetele sangvine. Aceasta afectiune provoaca trei tipurii de simptome. Anemia plastica poate fi congenitala sau dobandita. Este o afectune rara dar foarte grava, considerata pe vremuri fatala. Poate fi tratata datorita progresului in domeniul medicinei.

Cauze

Cauzele acestei afectiuni pot fii: boli autoimune, afcetiuni ale maduvei osoase, iradiere (radioterapia utilizata in tratamentul cancerului poate fi o cauza de anemie aplastica de scurta durata), infectiile virale (hepatita A, B sau C, SIDA sau mononucleoza infectioasa), expunerea prelungita la unele produse toxice, unele tipuri de medicamente (cimetidina, cloramfenicl, medicamentele utilizate in sedintele de chimioterapie), ereditatea, sarcina.

Simptome anemie aplastica

Simptomele acestei afcetiuni se datoreaza numarului mic de celule sangvine din sange.

Simptomele cauzate de numarul scazut de globule albe: susceptibilitatea crescuta la infectii. Simptomele cauzate de numarul mic de globule rosii: paloare, oboseala, slabiciune, lesin, ritm cardiac accelerat.

Numarul mic de plachete sangvine aduce simptomele: echimoze, sangerari anormale ale gingiilor, nasului, vaginului sau tractului gastrointestinal.

Tratament anemie aplastica

Tratamentul difera de gravitatea anemiei. Anemiile aplastice moderate se videca spontan daca cauza bolii este indentificata si indepartata. Chiar daca acest tip de anemiei se vindeca singura, se recomanda tratarea unor simptome precum: tratamentul infectiilor, pentru femei  (tilizarea de contraceptive orale pentru diminuarea pierderi de sange), transfuzii de plachete sangvine si globule rosii.

In cazul anemiilor aplastice grave sau prelungite se recomanda grefa de maduva osoasa (ce provinde la un donator compatibil), medicamente imunosupresoare, tratamentul cu eritropoietina (hormon prezent in rinichii si ficat, stimuleaza producerea de globule rosii).loading...