Anchiloglosia – limba fixata

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Reprezinta un defect congenital al frenului lingual, membrana ce fixeaza fata ventrala a limbii la planseul bucal. Aceasta formatiune este mult mai mica si nu permite mobilizarea adecvata a limbii, limiteaza miscarea de potractie ceea ce ingreuneaza alimentarea copilului mic dar poate produce si  tulburari de fonatie. Aceasta malformatie se transmite ereditar sau apare in contextul  unor sindroame genetice. Cand apare o forma usoara, nu este nevoie de tratament.

Cauze

Apare la copii ai caror parinti prezinta un fren scurt, fiind o malformatie congenitala. Apare rar si in cazul unor sindroame genetice.  Sexul masculin este de 3 ori mai expus la aceasta malformatie decat sexul feminin. Exista un procent de 4,8% din populatie care prezinta aceasta malformatie.

Simptome

De multe ori aceasta malformatie poate fi asimptomatica. In cazul in care malformatia se manifesta se pot observa urmatoarele simptome: alaptarea este dificila, senzatie de taiere sau jena sub limba la orice incercare de a efectua anumite miscari ale acesteia, dificultatea de a canta la instrumente muzicale (de suflat), imposibilitatea de a manca ingehata, obiceiuri vicioase de compesare a obiceiurilor, pronuntarea incorecta a unor consoane.

Tratament

Tratamentul nu este necesar mereu, de multe ori acesta se autorezolva.

Totusi tratamentul chirurgical  se indica in urmatoarele cazurii: la nou nascutii ce nu pot fi alaptati corespunzator, in situatiile in care anchiloglosia creeaza conditii favorabile instalarii unor anomalii dento- maxilare, cand apar tulburari in vorbire, incapacitatea de a pronunta corect anumite sunete sau fenomene.

Tehnicile chirurgicale se impart in frenotomia si frenectomia.loading...