Anafilaxia si socul anafilactic

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Anafilaxia sau reactia anafilactica este o reactie sistemica acuta cauzata de eliberarea de mediatori din mastocite si bazofile ce afecteaza pielea, tractul respirator, tractul digestiv si sistemul cardiovascular.

Clasicele simptome ale anafilaxiei sunt reprezentate de eriterm, urticarie, prurit, bronhospam, crampe abdominale.

Cauze

Principalele substante care provoaca anafilaxia sunt medicamentele precum penicilina, aspirina, veninul insectelor, anumite alimente, vaccinuri, produse din material plastic si textile, transfuzii sanguine sau chiar si de produsele medicale de contrast.

Simptome

Reactia anafilactica se manifesta prin simptome cutanato-oculare precum eritemul, urticaria, angioedem, pruritul, caldura locala si edem, respiratorii ce produc congestie nazala, rinoree, disfagie, wheezing, tahipnee si tuse, cardiovasculare ce se fac observate prin stari de ameteala si slabiciune, sincope, durere precordiala si palpitatii, digestive pe care le remarcam prin aparitia starilor de greata, diaree, crampe si balonare si simptome neurologice sugerate de durere de cap si sincope.

Alte raspunsuri ale organismului la aceasta reactie anafilactica includ spasme musculare in tractul respirator si digestiv, vasodilatatie, cresterea permeabilitatii vasculare, stimularea terminatiilor nervoase, bronhospamie si crampe abdominale.

Tratament

Pentru tratarea anafilaxiei este necesara stabilirea unei linii intravenoase, tratarea bronhospasmului cu adrenalina sau agonisti, intubare endotraheala in insuficienta respiratorie, adrenalina  intravenoasa, traheotomie in edem masiv traheobronsic, administrarea de fluide intravenoase pentru a controla tensiunea sanguina si antihistaminice reprezentate de cimetidina si difenhidramina.

In cazuri de urgenta persoanele alergice trebuie sa detina seringi cu adrenalina sau tablete antihistaminice pentru tratamentul imediat.

 loading...