Aminoidoza cardiaca

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Amiloidoza cardiaca reprezinta o manifestare a bolii sistemice numita amiloidoza care se manifesta frecvent prin insuficienta cardiaca congestiva.

Amiloidul se depoziteaza la nivelul peretilor cavitatilor si valvelor inimii si in spatiile perivasculare.

Cauze

In general presiunea arteriala este scazuta datorita debitului cardiac scazut si exista posibilitatea aparitiei hipotensiunii ortostatice cauzata de neuropatia autonoma.

Simptome

Cele mai des intalnite simptome intalnite in cazul amiloidozei cardiace sunt dispneea, edeme periferice, ascita, ameteli, sincopa, scadere ponderala, angina pectorala si cel mai grav simptom, moartea subita.

Alte afectiuni ce apar dupa instalarea acestei boli sunt ingrosarea concentrica a ventriculelor si a valvelor cardiace si econgenitate crescuta a miocardului si a valvelor cardiace.

Tratament

Tratamentul amiloidozei consta in oprirea productiei de paraproteine responsabile de formarea amiloidului.

In tratarea amiloidozei se utilizeaza diuretice, fibratia atriala ce se foloseste ca tratament anticoagulant, regimuri de chimioterapie ce pot impiedica progresia bolii stabilizand simptomele, autotransplantul cu celule stem si transplantul cardiac, administrarea unor doze de melfalan, prednison, adriamicina si vincristina asociate cu dexametazona.

 loading...