Amiloidoza renala

  1. Informatii Generale
  2. Simptomele amiloidozei renale
  3. Tratamentul amiloidozei renale

Informatii generale

Amiloidoza renala se defineste ca fiind o actiune caracterizata prin depunerea extracelulara a unui material proteic, numit amiloid, la nivelul rinichilor.

Amiloidul este format din proteine plasmatice insolubile, ce au o structura fibrilara care se poate observa in microscopia electronica, si un component plasmatic ce are structura pentagonala cu rol de cofactor in formarea fibrilelor.

Exista amiloidoza primara idiopatica si amiloidoza secundara ce se asociaza cu artrita reumatoida, artrita psoriazica, spondilita ankilopoietica, bronsiectazii, tuberculoza, ulceratii cronice infectate si procese neoplazice precum Hodgkin si mielomul multiplu.

Amiloidoza este generata de urmatoarele tipuri de precursori: tipul AA ce reprezinta proteina serica a amiloidului A in amiloidoza secundara, tipul AL format din lanturi usoare monoclonale in amiloidoza primara si mielomul multiplu si tipul Aβ2M intalnit la bolnavii hemodializati si tipul Aβ cauzata de boala Alzheimer.

Simptomele amiloidozei renale

Amiloidoza renala prezinta manifestari renale reprezentate de sindromul nefrotic , ce cauzeaza scaderea proteinelor serice, hipercolesterolemie si edemene;  insuficienta renala datorata depunerii amiloidului la nivelul vaselor renale; acidoza tubulara distala determinata de depunerea amiloidului la nivelul tubilor contorti proximali si distali si tensiune arteriala scazuta ca urmare a asocierii amiloidozei cardiace cu amiloidoza suprarenala.

Aceasta afectiune mai poate acuza si macrogosie, sindrom diareic, hepatomagalie, splenomegalie, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca, trombi intra-atriali, cardiopatie restrictiva, artralagii, hipotensiune arteriala ortostatica, impotenta, tulburari de tranzit intestinal, fragilitate capilara, insuficienta corticosuprarenaliana si hipotiroidie.

Tratamentul amiloidozei renale

1) Amiloidoza AA se trateaza prin vindecarea cauzei precum exereza bronsiectaziilor, tratamentul poliartritei reumatoide si tratamentul cu colchicina.

2) Amiloidoza AL utilizeaza ca metoda de tratament chimioterapia, transplantul de celule stem, preparatul CPHPC si Fibrilex si prin dializa.

3) Amiloidoza renala ereditara este cauzata de mutatia genei care genereaza o proteina cu rol reglator intranuclear al transcriptiei peptidelor inflamatorii si are simptome precum febra, crizele dureroase, pleurita si peritonita. Ea se trateaza prin administrarea de colchicina 1-2 mg/zi ce intarzie evolutia insuficientei renale.loading...