Amauroza fugace

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Amauroza fugace reprezinta o scadere vizuala monoculara  tranzitorie. Cauzele amaurozei fugace au fost stabilite in 1990 de catre Grup Studiu Amaurosis Fugax, definind cinci cauze ale orbirii monoculare tranzitorii: embolic, hemodinamic, ocular, neurologic, si idiopatic.

Cauze

Cauzele aparitiei acestei boli sunt destul de variate, dar cele mai frecvente cauze pot fi determinate de: vasospasmul, neuropatiile optice, arterita cu celule gigante, glaucomul in unghi inchis, ateromatoza arterei oftalmice, cresterea presiuni intracraniene, boala orbitara compresiva, hiperviscozitatea sangelui.

Simptome

Aceasta boala este descrisa clasic ca pierderea vederii monoculare, aceasta apare ca o perdea care se lasa in campul vizual  al ochiului. Aceasta poate avea o  durata de la cateva secunde, dar poate dura pana la cateva minute sau ore. In cazul in care vederea se pierde prin edem al papilei, aceasta se mentine doar cateva secunde, in timp ce o carotida aterosclerotice severa se poate mentine chiar si 10 minute. Se pot asocia si alte simptome in cazul boli amaurtosis fugace.

Tratament

In cazul in care studiile diagnostice afirma o boala sistematica trebuie intiate terapii specifice acestei etiologii. Daca aceasta boala este provocata de o leziune aterosclerotica se indica ca tratament aspirina si endarterictomie carotidiana daca stenoza este accesibila pe cale chirurgicala. De cele mai multe ori, daca artera carotida este inca patenta, cu cat mai mare este stenzona, cu atat indicatia de endarteriectomie creste.  Daca nu este tratata, acest eveniment poate cauza un atac cerebral.loading...