Alzheimer

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome alzheimer
  4. Tratament alzheimer

Informatii generale

Boala Alzheimer este o atingere cronica cu evolutie progresiva a unei parti a creierului caracterizata prin alterarea intelectuala ireversibila ducand in cele din urma la dementa ce cauzeaza pierderea capacitatilor intelectuale si sociale.

Ea se caracterizeaza prin degenerescenta nervoasa cauzata de reducerea numarului de neuroni, atrofia creierului si prezenta placilor senile si se imparte in forma sporadica si forma familiala.

Cauze

Principalele cauze ale aparitiei bolii Alzheimer sunt formarea de depozite de proteine de amiloid in vasele sangvine ale creierului ceea ce antreneaza eliberarea de substante oxidative cu efecte distructive ale neuronilor si acumularea de proteine anormale ce duce la distrugerea neuronilor. Aceasta afectiune mai este cauzata si de luarea unor medicamente anticolinerice, a unei boli sau a unui socemotional.

De asemea inaintarea in varsta, hipertensiunea, diabetul, arterioscleroza, tabagismul, tulburarile cardiovasculare, modul de viata, expunerea la substante toxice in cadrul activitailor profesionale si traumatismele craniene pot fi factori ce influenteaza aparitia Alzheimer-ului.

Simptome alzheimer

Semnele caracteristice acestei boli sunt tulburarile de memorie si de comportament in cadrul carora pot aparea chiar si tulburari de personalitate, afazia ce reprezinta tulburari ale limbajului, pierderea simturilor in special al orientarii in spatiu si timp si dificultati in recunoasterea persoanelor.

In timp apar si starile de somnolenta, anxietatea, agitatia si depresia.

Tratament alzheimer

In momentul actual nu exista decat medicamente ce incetinesc avansarea bolii si amelioreaza functiile cognitive. Acestea sunt reprezentate de Inhibitori de colinesteraza ce permit cresterea concentratiei de acetilcolina in anumite regiuni ale creierului si transmisia influxului nervos intre neuroni si Memantina ce protejeaza neuronii de actiunea unui neurotransmitator cu efect excitator numit glutamat.loading...