Alcoolismul

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Este termenul polular care inseamna abuzul si dependenta de alcool. Consumul exagerat de alcool este un viciu, are un impact asupra sanatati pacientului dar si asupra vieti personale.

Alcoolismul variaza ca severitate, de la un consum moderat la un  consum masiv. Cu toate alcoolul poate determina efecte secundare, de la probleme sociale care includ lipsa unei case, crime, sinucideri, violente si cresterea ratei criminalitati si infractionalitatii. Studiile demonstreaza ca aproximativ 18% dintre adultii au experimentat sau o sa experimenteze un episod sau un abuz de alcool de cateva ori in timpul vieti.

Cauze

Exista numeroase cauze care fac o persoana sa devina alcoolica. S-a demonstrat ca rudele apropiate alcoolicilor prezinta un risc major de a deveni alcoolic. Mai mult de atat, s-a demonstrat ca si copii adoptati din familii alcoolice prezinta acest risc chiar daca nu au nici un fel de influenta sociala.

Simptome

Efectele alcoolismului pot fii impartite in doua categorii: efecte imediate sau acute, efecte pe termen lung.

Efectele imediate sunt reprezentate de efectul depresiv exercitat asupra sistemului nervos central si care se traduce prin dificultate in mers, dificultate in exprimare si lipsa de coordonare a miscarilor, lipsa echilibrului. Vederea poate inregistra o scadere drasctica de acuitate. In cazul in care se consuma cantitati mari de alcool se va constata o reducere a ritmului cardiac dar si o senzatie de voma.

Efectele consumului exagerat de alcool pe termen lung afecteaza tot corpul, ducand la o serie de dezechilibre somato- psihice cu implicati profunde. Pot aparea tulburari ale ritmului somn- veghe dar si inversarea ritmului nictemeral. Putini dintre consumatorii pot dezvolta de-a lungul timpului un mers nesigur si usor nistagmus. Tulburarile psihiatrice isi fac si ele simtita prezenta, se mentioneaza deprimarea intensa care dureaza zile sau saptamani. La nivelul corpul se pot intalni inflamatii esofagiene, gastrice, varice esofagiene fiind determinate de hipertensiune portala, atrofia celulelor gastrice.  Alcoolul afecteaza ficatul care poate da in ciroza, fiind nereversibila.

Tratament

Important e ca pacientul sa constientizeze situatia, sa inteleaga consecintele acestuia si sa vrea sa renunte la consumul de alcool. Se cere ajutorul familiei, fiind foarte greu pentru pacient sa renunte singur. In timpul renuntari la alcool apare sindromul de abstinenta, care se manifesta prin  tremor al extremitatilor, cresterea pulsului, insomnii, axietate generalizata.

Renuntarea la acest viciu duce in scurt timp la recuperarea starii de sanatate a pacientului, in functie de bolile asociate si durata consumului de alcool.

 loading...