Agenezia renala

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome agenezia renala
  4. Tratament agenezia renala

Informatii generale

Lipsa ambilor rinchi sau doar a unuia dintre ei se mai cunoaste si sub numele de agenzie renala. Agenezia renala bilaterala poate fi fatala. Agenezia renala unilaterala este asimptomatica si de cele mai multe ori este diagnosticata intamplator, cu ajutorul unei ultrasonografiiabdominale sau a unui CT.

In cazul copiilor cu agenezie renala unilaterala, rinchiul este marit, astfel prezinta un risc mai mare de a dezvolta afectiuni. In cele mai multe cazuri, agenezia renala unilaterala este de fapt apalzia rinichiului. Rata de deces in urma acestei afectiuni este in proportie de 10- 33%.

Cauze

Aceasta anomalie congenitala este destul de rara, pe de alta parte este si cea mai severa dintre toate afectiunile tractului urinar. Se datoreaza in general  lipsei de dezvoltare a blastemului metanefrogen, a mugurelui ureteral sau din cauza lipsei de unire a acestora in viata intrauterina.  Suspiciunile prenatale a acestei afectiuni apare de obicei cand se observa oligohidramnios la ultrasonice.  Sunt necunoscute inca cauzele externe, dar factorii genetici si mediul pot duce la aceasta afectiune

Simptome agenezia renala

Este o afectiune asimptomatica si nu prezinta simptome. Exista totusi o incidenta crescuta a infectiei, hidronefrozei (marire in volum a rinichilor datorita acumulari de urina) si a calculilor. Anomalii congenitale asociate cu agenezia bilaterala sunt cele ale coloanei vertebrale, cardiace, anale, ale oaselor lungi, mainilor si organelor genitale.

Tratament agenezia renala

In cazul copiilor nu exista tratament pentru aceasta afectiune, dar in multe cazuri copii au nevoie de tratament in cazul in care prezinta si alte anomalii asociate cu aceasta.

In celelalte cazuri, majoritatea persoanelor duc vieti normale, de multe ori aceastea afla ca sufera de aceasta anomalie destul de tarziu. Pentru aceste persoane se  recomanda controale periodice. Este necesara si o dieta in care se evita consumul de sare, alcool si tutun.  Rinichiul unic trebuie foarte bine ingrijit, afectarea acestuia poate pune in pericol viata pacientului.loading...