Afectiunile renale congenitale

Aceste afectiuni se refera in general la malformatii ale tractului genito-urinar ce poate duce la infectii sau distrugerea tesutului renal si poate conduce la insuficienta renala cronica.

Sunt doua tipuri de afectiuni renale congenitale. In unele cazuri poate conduce la obstructia cailor urinare, astfel impiedicand curgerea normala a urinei. In alte cazuri  insa, vezica urinara nu prezinta contractii corespunzatoare, din cauza unor anomalii ale muschilor sau nervilor.

Chiar daca afectiunile renale congenitale sunt comune, avand un procent de pana la 15%, nu provoaca probleme in general. Afectiunile care provoaca probleme rinichilor includ ingustarea tractului urinar superior (stenoza ureterala), malformatii congenitale ale vezicii (stenoza de col vezical) si ingustarea canalului de eliminare a urinei din organism (strictura de uretra).

Aceste afectiuni necesita o diagnosticare precoce, realizata in general prin injectarea unei substante de constrast in sange sau vezica, urmand un examen radiologic. Alte terapii connsta in urografia intravenoasa si pielografia retrogradata. Teste de diagnosticare sunt ecografia si tomografia computerizata.loading...