Aerosinuzita

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Aerosinuzita se prezinta ca o inflamatie dureroasa si cateodata hemoragica a membrane cavitatilor sinuzale paranazale si a sinusului frontal. Cauza principala este diferenta dintre presiunile aerului  inauntru si in exteriorul cavitatilor. Apare de cele mai multe ori la scufundatori si aviatori, ea fiind foarte usor de diagnosticat daca pacientul se prezinta imediat dupa expunere.

Cauze

Cauza acestei afectiuni este reprezentata de diferentele de presiune care determina tumefierea mucaosei care captuseste sinusurile astfel aparand hemoragii submucoase iar ventilarea sinusurilor devenind dificila. La final fluidul sau sangele umple spatiul. Aceasta afectiune e cunoscuta inca din primii ani de dezvoltare a aviatiei de catre medicii specializati in aviatie. Modificarile de altitudine rapide si mai ales de presiune expun pacienti la un risc foarte mare de episoade de barotrauma.

Simptome

Simptomul predominat in majoritatea cazurilor este durerea localizata frontal, durerile faciale sau cefalee. Exista cazuri in care durerea este temporala, in regiunea retrobulbara sau occipitala. Secretiile serosanguinolente sau epistaxisul din nas pot aparea dar si simptomele neurologice pot afecta nervul cinci cranian si nervul infraorbital.

Tratament

O cauza usoara de barotrauma se trateaza prin decongestionate topice si anatalgice. In cazul in care afectiunea nu raspunde la tratament se foloseste chirurgia endoscopica care este indicata pentru a restabili  drenajul si ventilarea sinusurilor. S-au dovedit rezultate foarte bune la aviatorii care sufera de barotrauma recurenta.loading...