Adeziuni labiale

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Se impun ca o afectiune a femeilor prepubertale, iar tulburarea este de multe asimpromatica, aceasta fiind observata de parinti sau cu ajutorul unui control de rutina. Apare de obicei la fetitele cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 6 ani dar pot persista pana la pubertate. Se poate ca unii pacienti sa nu prezinte nici un fel de simptom al acestei afectiuni, in timp ce altii pacienti pot acuza dificultate la urinare, dureri in zona genitala dar si infectii frecvente ale tractului urinar.

Nivele mici de estrogen pe care fetele le au cand sunt mici par a fi cauza aparitiei acestei  afectiuni dar si iritatia vulvara.

Cauze

Cauzele adeziunilor labiale sunt datorate  nivelului mic de estrogen dar si contactul cu iritanti. Adeziunile labiale reprezinta alipiri fibroase ale labiilor mari. Aceasta afectiune ocoleste nou nascuti datorita nivelului de estrogen al mamei, dar dupa aceasta perioada nivelul scazut de estrogen joaca un rol important in formarea adeziunilor labiale. Abuzurile sexuale pot cauza si ele aceasta afectiune si poate fi asociate cu laceratii si hematom.

Simptome

Acestea apar in general la fetitele cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani si dispar odata cu inaintarea in varsta datorita cresteri nivelului de estrogen. Aceasta afcetiune reprezinta alipirea anormala a libiilor mari ale vulvei. Pacinetul poate prezenta simptome precum durere cand adopta diferite poziti de contact strans legata cu zona  afectata sau durere la urinare.

Urmatoarele afectiuni pot reprezenta un diagnostic diferential in determinarea adeziunilor labiale: chisturile Gartner, polipul vaginal, himenul imperforat, ureterocelul.

Tratament

In majoritatea cazurilor acesta afectiune dispare odata cu inaintarea in varsta a fetitei dar daca se considera necesar se poate controla  prin supraveghere medicala si se indica crema cu estrogen care se foloseste timp de 2-4 saptamani. In cazurile grave in care tratamentul cu crema nu aduce nici un beneficiu se opteaza pentru separarea manuala sau chirurgicala. Dupa separarea labiilor se administreaza crema antibiotica de cateva ori pe zi, timp de cateva luni pentru o vindecare sporita.loading...