Adenopatii cervicale

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Corpul omenesc are aproximativ 600 de noduli limfatici (mase de tesut limfoid) majoritatea fiind nepalpabili la pacientii sanatosi cu exceptia celor submandibulari, axiali si inghinari.

Cauze

Bolile infectioase pot duce deseori la aparitia de adenopatii cervicale. Aceste boli se clasifica astfel: boli infectioase virale cum este monoglucoza infectiasa data de infectia cu virusul Esptein-Barr, hepatitele infectioase cu virus A, rubeola, rujeola, herpes simplex sau infectia cu HIV. Al doilea tip de boli infectioase sunt cele bacteriene precum: infectiile streptocovice, stafilococice mai ales la nivelul tractului respirator superior, boala zgarieturii de pisica, tuberculoza, infectiile micotice, atipice, sifilisul primar si secundat, difteria sau lepra. Proces maligne: hematologice, procese maligne primare la nivel cervical, metastatice. Boli endocrine: hipertiroida, tiroida. Alte sindroame ale acestei afectiuni se prezinta sub forma bolii Castelman, sacroidoza, limfadenita dermatopica, boala Kikuchi, boala Kawasachi. Histiocitoza X sau hipertrigliceridemia.

Simptome

Se cunoaste o serie lunga de simptoame ale adenopatiei cervicale. Una dintre acestea este marimea nodulilor limfatici care la copii se considera patologic sa fie mai mari de 2 cm.  Daca pacientul prezinta sensibilitate sau durere la palpare acest fapt se datoreaza maririi rapida de volum a unui nodul limfatic care duce la destinderea capsulii sale apoi la durere. Un semn al metastazelor sau a unei supuratii la nivel ganlionar se datoreaza fixarii nodulilor la tegument. Atunci cand apare adenopatia la nivelul ganglionilor submandibulari se ajunge la infectii ale gatului, urechilor, scalpului, faringelui sau procese tumorale la nivel cervical.

Tratament

Pentru limfodenopatie se cunosc doua tratamente si anume cel simptomatic si cel etiologic. Tratamentul simptomatic se rezuma la aplicarea unor compresii umede si calde iar in cazul in care pacientul manifesta dureri se pot administra si analgezice. In continuare medicul trebuie sa elimine agentul cauzator iar acest procedeu apartine tratamentului etiologic. Pana agentul cauzator nu este decelerat nu este indicat ca pacientului sa I se administreze antibiotice deoarece se poate creste gradul de recidivitate al infectiilor bacteriene care nu sunt tratate complet.loading...