Adenomul hepatic

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Adenomul hepatic afecteaza in general  doar femeile cu o varsta fertila care utilizeaza contraceptie orala. Acesta este o tumoare benigna. Aparitia acestuia este de multe ori asociata cu utilizarea de contraceptive orale,  terapia androgenica si boala de stocare a glicogenului.

Pacientul prezinta de obicei o durere in hipocondrul drept, secundara sangerari adenomului. In unele cazuri pacientul se prezinta cu abdomen acut si hemoragie care poate pune viata in pericol.

Cauze

Aproximativ 50% din cazuri cu adenom hepatic prezinta mutatia genica TCF1. Exista riscul de dezvoltare a diabetului de tip 3  prematur dar si adenomatoza hepatica familiala. S-a descoperit la aproximativ 15% din pacienti  mutatia CTNNB1 care activeaza beta-catenina, proteina vitata in mentinerea celulelor epiteliale grupate.

Factori si cauze: utilizarea de contraceptive orale cu mestranol, utilizarea de anabolici steroidieni.

Simptome

Simptomele variaza larg de la un paciente la altul: durere in hipocondrul drept sau regiunea epigastrica la 25-50% din pacienti, hemoperitoneul apare mai ales la femeile la menstruatie, insarcinate sau la saes saptamani de la nastere, semne de abdomen acut care poate cuprinde soc, hipotensiune, confuzie, diaforeza.

La examenul fizic se pot semnala semne nespecifice precum: sensibilitate palpatorie abdominala sau masa palpapila hepatica, status anicteric, conjuctiva palida in hemoragie, semne ale hemoragiei interne cum ar fi tahicardie sau hipotensiune.

Tratament

Terapia medicala indica incetarea consumului de contraceptive orale sau steroizi anabolici.

Terapia chirurgicala este o metoda foarte buna de tratament pentru toate leziunile de peste 5 cm. Tumorile pot fi indepartate local sau prin lobectomie segmentala partiala. Se poate folosi in cazurile in care pacienti prezinta tumorii mici si rezectia efectuata laparoscopic.

 loading...