Adenomioza

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Este o afectiune ce afecteaza uterul, in urma invaziei tesutului endometrial in miometru. Nu se stie inca cauza, aceasta afectiune apare doarte rar la femeile nulipare. Pacientele cu adenomioza se confrunta cu menoragie si dismenoree. Tratamentul medicamentos poate ajuta in caz de disconfort dar histerectomia este singurul remediu.

Cauze

Cauzele sunt necunoscute, chiar daca au fost formulate cateva teorii in aceasta privinta. Se crede ca incizia uterului efectuata de cezariana favorizeaza invazia de celule endometriale. Modul in care adenomioza se dezvolta nu este important, evolutia acesteia este influentata de cantitatea de estrogen circulant. In cazul menopauzei, acest risc patologic scade drastic.

Simptome

La o treime din cazuri, aceasta afectiune este silentioasa, provocand doar un mic disconfort. Poate cauza insa si: sangerari menstruale abundente si prelungite, durere in timpul actului sexual, crampe abdominale, durere pelvina.

De obicei uterul se dubleaza sau se tripleaza de aici si abdomenul interior se mareste.

Din cauza acestei afectiuni se poate instala si depresia, iritabilitatea, anxietatea, furie si sentimente de neajutorare dar si anemia din cauza pierderilor consecutive si masive de sange.

Tratament

Se tine cont de severitatea simptomelor, varsta pacientei dar si de necesitatea de a conserva fertilitatea. Histerectomia esta la momentulde fata singura metoda ce vindeca complet problema. Antiinflamatoarele se pot administra  pentru a controla problema iar tratamentul hormonal cu agonisti-GnRH sau progesteron este insuficient.loading...