Adenoidita

Adenoidita  reprezinta o infectie microbiana sau virotica a tesutului glandular din regiunea nazo- faringiana si este o afectiune foarte frecvente la copii si la sugar dar putand aparea in cazuri dosebite si la adulti.

Adenoidita acuta debuteaza cu dificultate in respiratie, sforait dar si cu un episod febril. In timp aceasta boala poate duce la adenoidita acuta sau in forma generala polipi nazali.

Inflamatia amigdalitei farigiene Lushka reprezinta o afectiune a cailor respiratori superioar.  Adenoidita cunoaste urmatoarea clasificare: adenoidita acuta, adenoidita subacuta, adenoidita recividanta cronica.

Adenoidita acuta este imflamatia sau supurata amigdalei faringiene Lushka, prezentand brusc sau progresiv epidsoade febrile, convulsii febrile si inapetenta sau chiar diaree.

Simptomele cuprind febra cu caracteristicile urmatoare: crosete dimineata, se inregistreaza agitatie si polipnee, obstructie nazala care determina o respiratie de tip oral.

Tratament va urmari inlaturarea sindromului febril prin administrare de paracetamol, convulsiile febrile se vor preveni cu ajutorul sedativelor. Traramentul infectiei acute  se face pe baza de medicamente, administrandu-se antibiotice precum ampicilina si cefalocor.

Adenoidita subacuta

Simptomele se caracterizeaza prin febra ce dureaza 2-3 saptamani, apare hipoacuzia (scaderea sensibilitati auditive) si otalgia.

Tratamentul  este similar ca la forma acuta, administrandu-se in plus UNASIN care contine ampicilina si sulbactam.

Adenoidita cronica este o subclasa de adenoidite in care apar vegetatiile  (polipi nazali).

Simptome acestei bolii sunt: respiratia de tip bucal si respiratia zgomotoasa (sforaitul), rinita persistenta, infectii de vecinatate, scaderea acuitati gustative si olfactive, voce nazonata insotita de tuse nocturna.

Tratamentul este unul chirurgical care consta in adenoidectomie si amigdalectomie. Un alt tratament poate fi si supravegherea pacientului prin efectuare de gimnastica dar si cura heliomarina.loading...