Actinomicoza

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome actinomicoza
  4. Tratament actinomicoza

Informatii generale

Actinomicoza reprezinta o afectiune caracterizata printr-o infectie bacteriana ce progreseaza lent.

Cauze

Actinomicoza este dezvoltata de catre bacteriile in forma de bastonas numite si bacili gramopizitivi dar poate si produsa si de anaerobi si nesporulati. Una din cauzele principale ale aparitiei acestei boli este Actinomyces israelii, un agent patogen. Alte bacterii care contribuie activ la producerea bolii sunt: Actinomaces naeslundii, A. odontolyticuc, A. viscocus, A. gerencseriae, propinonibacterium, etc.. La persoanele cu un sistem imunitar foarte scazut (infectie HIV sau SIDA), in paralel cu o infectie ulcerativa riscul aparitiei actinomicozei este foarte ridicat.

Simptome actinomicoza

Cel mai intalnit caz de infectie de actinomicoza se regaseste la nivelul cavitatii bucale, la nivel cervical sau facial. Acest tip se numeste boala oro-cervico-faciala si se prezinta sub forma unei tumefieri a tesutului moale. De asemenea mai exista si tipul de boala toracica ce are o evolutie lent progresiva si se manifesta prin dureri doracice, febra sau scadere temporala. O simpla apendicita, diverticulita sau ulcer peptic poate duce la aparitia bolii abdominale prin infectie de actinomicoza iar aceasta este foarte greu de diagnosticat. Daca atunci cand facem anumite investigatii iar pe imaginile obtinute prin computer tomografie apar anumite abcese cerebrale unice sau multiple este de stiut faptul ca infectia cu Actinomyces a afectat sistemul nervos. Daca suferim traumatisme sau diseminari hematogene atunci suntem predispusi actinomicozei osoase boala numinduse: infectie musculoscheletica. Asa dum stim, actinomicoza se poate raspandii pe cale hematogena. Exista riscul sa afecteze pulmonul si ficatul.

Tratament actinomicoza

Cea mai raspandita metoda de a combate actinomicoza este tratamentul pe o perioada indelungata cu doze mari de antibiotice. In cazul in care pacientul prezinta alergie la penicilina se poate folosi tatraciclina ca inlocuitor. Alte chimioterapice eficiente: eritromicina, minociclina, clindamicina si cefalosporinede in generatia I. In cazurile pacientilor care se prezinta cu o inomicoza in stare avansata se poate ajune la un tratament chirurgical sustinut de o terapie medicamentoasa agresiva.loading...