Acromegalia si gigantismul

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Se prezinta ca o afectiune rara care afecteaza in general indivizi cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, manifestandu-se prin hipertrofie (dezvoltare excesiva) a mainilor, capului si picioarelor.

Acesta este un dezechilibru hormonal cauzat de hipersecretii de hormoni de crestere, produs de catre hipofiza. Se intalneste si termenul de gigantism care apare frecvent la copii, el caracterizandu-se prin cresterea exagerata a  oaselor si cresterea anormala in inaltime.

Cauze

Cauza aparitiei acestei boli se datoreaza unei hipersecreti de hormon de crestere, datorita unui adenom al lobului anterior al hipofizei.

Tipul de adenom creeaza la randul lui diferite simptome la pacientii: tulburari ale vedere, cefalee, sindromul amenoree- galactoree, o intarziere a cresterii datorata insuficientei antehipofizare, deficit de hormoni sexuali care determina tulburari genitale.

Simptome

Cel mai comun simptom in acromegalie este dezvoltarea exagerata a capului, mainilor si picioarelor. Este responsabila in mod direct si de unele modificari granduale ale fetei, precum marirea nasului, ingrosarea buzelor, cresterea mandibulei.

Evolutia acestei boli se realizeaza lent, astfel incat nu exista prea multe semne precoce. Urmatoarele simptome pot aparea la pacienti in afara de hipertrofia mainilor si picioarelor, deformarea fetei: ingrosarea trasaturilor, deformarea coloanei vertebrale, hipertensiune arteriala, probleme psihologice, timbrul vocal devine gros si ragusit, sforait, tulburari ale vederi, cefalee, marirea limbi, dereglari ale ciclului menstrual la femeie, marirea unor organe, transpiratie nocturna abundenta, furnicaturi ale mainilor.

Aceasta boala nu este doar una la nivel estetic, pacienti  se simt slabiti si obositi, rata metabolismului bazal creste astfel determinand transpiratii abundente. Marea majoritate a pacientilor prezinta si simptome neurologice si musculo- scheletice, incluzand cefaleea, compresiile nervoase si paresteziile. Este prezenta si hipertensiunea arteriala care afecteaza aproximativ o treime din pacienti caracterizata prin suprimarea secretiei de renina si aldosteron.

Tratament

Se urmaresc niste obictive in tratarea acromegaliei, acestea fiind: restabilirea unui nivel normal de GH si IGF 1, stabilizarea sau microrarea dimensiunilor tumorii, conservarea functiei normale a hipofizei.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de bromcriptina, reprezentant un adjuvant in tratarea acromegaliei, dar de multe ori, utilizata singura nu da rezultate. Tratarea gigantismului urmareste extirparea tumorii hipofize, uramta de administrare de hormoni sexuali.

Tratamentul chirurgical prin electie are un raspuns terapeutic rapid, avand avantajele deosebite. Modificarile tesuturilor moi pot fi remediate inainte de externarea pacientului iar concentratia de GH poate reveni la normal in cateva ore.

Tratamentul prin iradiere se recomanda la pacienti care au aceasta boala ia tratamentul medicamentos si cel chirurgical nu a dat rezultate. Tratamentul are rezultate foarte bune prin scaderea concentratiei de GH.

 

 

 

 

 

 loading...