Acrodermatia enteropatica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome acrodermatia enteropatica
  4. Tratament acrodermatia enteropatica

Informatii generale

Aceasta boala apare deseori atunci cand copilului ii este intrerupta alimentatia de la sinul mamei si este o boala autosomal recesiva ce poate fi caracterizata prin dermatita periorificiala si acrara, alopecie si diaree.

Cauze

Atunci cand zincul nu este captat in conditii normale datorita proteinei membranare caza poate fi  un defect genetic ce a facut posibila aceasta situatie. Inca nu sunt stabilite cauze clare ale aparitiei acestei afectiuni. Se stie faptul ca zincul este un element vital vietii nu doar ca nutrient ci ca un mediator intracelular asemenea calciului. Acrodermatita enteropatica a fost denumita prima oara ca alergie la aloimente.

Simptome acrodermatia enteropatica

Acrodermatita enteropatica este una din bolile care apar cel mai rapid ci anume imediat dupa nastere atunci cand copilul nu mai este alaptat matern. Petele si placile eritematoase, uscate, eczematoase care au capacitatea de a evolua cu cruste, veziculobule, pustule si leziuni erozive sunt deasemenea considerate seimptome ale acrodermatitei. Pierderea sprincenelor si a genelor precum si paronichia sau alopecia sunt reprezinta semne vitale de idendificare a acestei boli. Deficitele suprafetei oculare, cele conjunctivale si cele a pleoapelor sunt cele ce duc la o afectare oculara pe termen lung. Sindromul Sjogren si keratitis sicca secundare, trichiaza, entropion, ectazia, infectii cu stafilococi si candida sunt considerate ca fiind printre complicatii ale acestei boli.

Tratament acrodermatia enteropatica

Gluconatul sau sulfatul de zinc reprezinta unul dintre cele mai des intalnite si administrate tratamente impotriva acrotermatitei enteropatice. Acesta se administreaza in dore orale de 1-3 mg/kg/zi sau 300-1000mcg/kg/zi in doze intravenoase. Raspunsul clinic al acestor medicamentatii se observa abia in urma a 5 sau 10 zile.  Pentru a ajuta la reepitelizarea se folosesc comprese calde cu petroleum si se aplica de 3 ori pe zi in zonele afectate de boala. In cazurile grave in care afeciunea ajunge la ochi si afecteaza pleoapele trebuie recurs la o interventie chirurgicala de reconstructie a acestora.loading...