Acneea juvenila
- Informatii Generale
- Cauze
- Simptome
- Tratament
Informatii generale
Este cea mai raspandita boala dermatologica, astfel incat acneea juvelina apare in general la aproximativ toti indivizii aflati la pubertate dar care dispare odata cu inaintarea in varsta. Exista cazuri in care acneea persista sau recivideaza la persoanele tinere astfel incat individul o poate avea toata viata.
Se intalnesc cazuri in care tineri cu aceasta boala se lovesc de un impact pshio-emotional dar si social astfel incat se creeaza o probelema la nivel psihologic. Stima de sine, afirmarea de sine dar si acceptarea sociala sufera pe urma acestei boli, astfel incat pacientul prezinta o activitate sociala mai retrasa, simtindu-se in m are parte vinovati de infatisarea pe care acneea juvenila le-o ofera.
Cauze
Aparitia acneei juvenile poate fi determinata de mai multi factorii. Factorii genetici cresc riscul cu 50% in a face acnee juvenila, in cazul in care parinti bolnavului au avut si ei acnee.
Secretia de sebum este si ea un factor important, deoarece severitatea boli este in stransa legatura cu nivelu secretiei de sebum, ea fiind diferita de la o zona la alta zona. Hipersecretia de keratina si proliferarea bacteriana conduc la inflamarea si aparitia leziunilor.
Modificarea hormonala specifice varstei duc de obicei la aparitia aceneei juvenile, igiena fiind un factor nu destul de important pentru determinarea ei.
Pot fi o multitudine de factori care influenteaza aparitia acneei, acestia fiind: expunerea la ultraviolete, transpiratia, stresul, caldura, perioada premenstruala, uleuri minerale, dieta.
Simptome
Apar leziuni elementare reprezentate in mare parte de comedoane (puncte negre), papule inflamatorii ( deniveli de la nivelu pieli de culoare rosiatica), pustule (colectii de puroi), noduli.
Aceasta apare la aproximativ 80% dintre tinerii care au varsta cuprinsa intre 12-20 de ani, la o majoritate de 85% aceasta este una minora sau moderata, formele severe apar de obicei la baieti.
Tratament
Tratamentul acneei juvenile a evoluat foarte mult, acesta fiind disponibil in aproape orce forma.
Se foloseste in general dupa o consultatie a dermatologului, acesta dand un pronostic clar si un tratament adecvat varstei, greutati dar si severitati acneei.
Se urmareste reducerea seboreei, modificarea florei microbiene dar si normalizarea keratinizarii. Se foloseste un tratament simplu incepand cu retinoizi, benzoil peroxid, acid salicilic, uree, antibiotice dar si apeland la un tratament mai complex cum ar fi peelinguri chimice cu diversi acizi, tratamente sistematice cu antibiotice, microdermabraziunea, etc.
Articole Medicale
-
Igiena in spitale! Cel mai important factor pentru sanatatea noastraIn ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai des despre igiena dinmai mult...
-
Beneficiile sfeclei rosii – Leguma care te pune pe picioare dupa orice boalaSfecla roşie se numără printre cele mai sănătoase legume de pemai mult...
-
Kilogramele in plus – Exces alimentar sau probleme de sanatate ?De multe ori atunci cand vedem o persoana cu probleme de greutate,mai mult...
-
Valori normale ale HCG in sarcinaHCG (gonadotropina corionica umana) mai este cunoscut si sub numelemai mult...
-
Trec printr-un episod depresiv?Depresia scade calitatea vietii si afecteaza starea de bine amai mult...
-
Stresul e o boala?Hans Selye, cel care a spus ca lipsa stresului inseamna moarte si celmai mult...