Acidoza lactica

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Acidoza metabolica apare ca un status de pH sistemic scazut datorita cresteri primare a ionilor de hidrogen sau datorita scaderi bicarbonatului. Acidoza apare in faza acuta ca o hiperventilatie cu reducerea relativa a PaCO2. Cresterea produceri de acizi determina acidoza.

Lactatul este un rezultat al metabolismului anaerobic al glucozei care apare din piruvat cu lactic dehidrogenaza. Aparitia acidozei lactice este determinata prin cresterea  nivelului de acid lactic din sange datorita consumului mic al acestuia iar corpul nu poate face fata nivelului crescut.

Acidoza lactica se asociaza cu diabetul zaharat, anemia feripriva, ischemia intestinala, boli hepatice, pancreatida, insuficienta renala, convulsii, infectii, neoplasmele.

Unele tipuri de medicamente sau substante toxice pot determina aparitia acidozei lactate, acestea fiind: etanolul, etilenglicolul, terapia antiretrovirala, cocaina, bauturile dulci, stricnina.

Cauze

Acidoza lactica se imparte in doua categori: tipul A si tipul B.

Tipul A isi face simtita prezenta cand ATP tisular este mai mic decat valoarea normala in pefuzia negativa tisulara dar si din cauza lipsei oxigenari.

Lipsa uilizari acidului lactic, bolile hepatice, deficitul de tiamina dar si  supraproductia  de hemoglobina sunt cauze care determina aparitia acidozei lactate de tipul A.

Tipul B se mai imparte in 3 categori si se defineste prin lipsa oxigenari si a perfuziei anormale  tisulare.

Categori: B1 -in asociere cu boli sistematice precum insuficienta hepatica, diabet, neoplasme dar si insuficienta renala. Tipul B2 – determinat de medicamente si toxice: alcool, salicilati, fier, biguanide. Tipul B3 apare prin erori congenitale ale metabolismului.

Simptome

La persoanele sanatoase acesta apare din cauza excesului de munca fizica dar fara consecinte. La examinare se indica o hipoperfuzie tisulara. Daca cauza acidozei lactate este hipoperfuzia tisulara  atunci apare hipotensiunea severa, deteriorarea statusului mental dar si tahipneea.

Manifestariile respiratorii sunt: scaderea contractilitati diafragmului, dispnee, respiratie Kussmaul.

Manifestarile cardiace: cresterea constractibilitatii si a frecventei cardiace la pH >7,2, scaderearesponsivitatii la catecolamine.

Manifestarile neurologice: scaderea  metabolismului cerebral, cresterea fluxului sanguin cerebral, status mental alterat.

Tratament

Tratamentul se orienteaza spre optimizarea perfuziei tisulare cu oxigen iar aceasta cumprinde:  administrarea de antibiotice, drenajul si debridarea unui focar septic, intreruperea medicamentelor favorizante, modificari ale dietei in anumite tipuri de acidoza lactica congenitala.

Mai pot fi folosite si tratamente precum terapia cu acizi grasi si omega3 dar si dializa si hemodializa.loading...