Accident ischemic tranzitoriu

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Accidentul ischemic tranzitoriu se caracterizeaza printr-o intrerupere sau diminuare a circulatiei sangelui printr-un vas cerebral,cu o durata mai mica de 24 de ore. In general acest tip de accident nu provoaca leziuni permanente si astfel devine un episod fara importanta. Totusi in cazul in care un pacient sufera acest tip de accident poate suferi in decursul aceluiasi an si de un accident vscular cerebral.

Atacul ischemic tranzitor este un episod fara a provoca lesiuni mari asadar e neimportant dar declanseaza o alarma care anunta un accident vascular iminent dar si o ocazie buna pentru a-l preveni.

Cauze

Cauzele accidentului ischemic tranzitor  pot fi multiple, acestea pot fii: fumatul, persoanelor de peste 55 ani, hipercolesterolemia, migrena, diabetul zaharat, hipertensiunea, aterosclerozaarterelor carotidiene extracraniene, disectia arteriala, arterita, medicamente simpaticomimetice (cocaina), starile de hipercoagulabilitate.

Tratamentul e stabilit in camera de urgente pentru pacientul cu accident ischemic tranzitoriu, astfel incat se tine cont de factori de risc enumerati mai sus.

Simptome

Simptomele sunt bruste, variabile si apar foarte brusc. Printre simptomele importante enumeram paralizia sau amortirea unei jumatati de corp, afazia (tulburari de vorbire), pierderea vederii cu un ochi.

Sunt prezente in general si alte simptome diferentiale care pot fi confundate cu accidentul ischemic tranzitor:  tumori cerebrale (modul de debut, cefalee progresiva), hematom subdural (istoric de trauma), convulsii partiale in zona parietala a creierului, migrena atipica daca simptomele vizuale asociaza o cefalee, anomaliile glucozei care pot fi diferentiate prin istoricul de diabet si pierderea constientei.

Tratament

Tratamentul urmareste prevenirea unui accident vascular cerebral, care poate aparea in decurs de 5 ani, a unei hipercolesterolemii, a unei hipertensiuni arteriale sau in cazul diabetului.

Tratamentul e stabilit in dupa o evaluare urgenta a pacientului, acesta trebuie initiat de urgenta pentru a reduce  riscul vascular cerebral care poate fi de scurta sau lunga durata. Acesta e adaptat rezultatelor astfel incat tratamentul chirurgical e prima solutie dar si aplicarea de anticoagulante in caz de fibrilatie arteriala.loading...