Abcesul tubo-ovarian

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul  tubo-ovarian  este o boala  severa ce afecteaza  tractul feminin genital superior, ce urmareste in general o expunere foarte mare la bolile cu transmitere sexuala. In general  se ajunge la complicatii destul de mari afectand fertilitatea, determinand o distructie ovariana si tubara ireversibila.

In general sunt urmarite de complicatii severe de genul:  sarcina ectopica, obstructie intestinala, durere pelvina incapacitiva, ajungand chiar si la ruptura abcesului astfel incat se necesita un alt tip de tratament.

Cauze

Abcesul tubo-ovarian , de cele mai multe ori este o complicatie a salpingitei. Se regaseste de cele mai multe ori la femeile active sexual, care au parteneri multipli si care nu au un copil.

Cea mai bun sfat in prevenirea abcesului tubo-ovarian e acela de a se preveni salpingita din timp cu un tratament corect.

Simptome

Aceasta  complicatie e una destul de severa, ea aparand la aproximativ 15% dintre femei care prezinta  o boala inflamatorie pelviana. Abcesul este unilateral in proportie de 25- 50% din cazuri si se prezinta ca o

complicatie  sa salpingitei acute  creeand o colectie de puroi intr-un spatiu anatomic nou creat.

Prezenta unui abces in combinatie cu coala inflamatoare pelviana ridica incapacitatea unui tratament administrari unui tratament eficient.

Cele mai intalnite simptome cu care pacienti se confrunta e febra, durere pelviana acuta chiar si varsaturi, greata si scaune dereglate.

Tratament

Abcesul tubo-ovarian nerupt

In cazul abcesului tubo ovarioan nerupt  se abordeaza intial cu  un tratament standard pe baza de clindamicina, daca agentii antimicrobieni pot penetra abcesul si raman activi in mediul abcesului.

Acest tratament este indicat daca antimicrobienii sunt activi impotriva patogenilor majori, avand in vedere ca cei mai predominati sunt  anaerobi si anaerobii gram-negativi (Bacteroides fragilis).

Totusi acest tratament  nu e intodeauna  perfect si in cazul in care  pacientul nu prezinta un raspuns negativ in timp util, se recomanda interventia chirurgicala imediata. In cazul operatiei se practica  abord conservator cu anexectomie unilaterala pentru pastrarea ferilitati si productia de hormoni.

Abcesul tubo-ovarian rupt

Tratamentul cel mai intalnit e inlaturarea puroiului, tubelor, abcesului si chiar a ovarelor. In cazul unei singure anexe afectate de abces, atunci se incarcereaza salpingo-ooforectomia unilaterala  la un pacient  tinar. Totusi creste riscul  de recurenta la trompa neafectata iar in aceste cazuri  histerectomia trebuie considerata o histerectomie supracervicala datorita faptului ca este mai rapida.

Inlaturarea  bacteriilor care raman in peritoneu se face cu cu ajutorul unor irigati masive cu solutie calda salina chiar inainte de inchiderea inciziei. Incizia se inchide cu suturi lente absorbabile.

 

 loading...