Abcesul periamigdalian

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul periamigdalian consta intr-o complicatie a anginelor, adica inflamatia amigdalitelor, in majoritatea cazurilor a celor acute recidivante sau recurente dar si in  cazul reacutizarilor amigdalitelor cronice. Acestea se pot clasifica in doua cateogrii: supurative sau nesupurative.

Complicatiile supurative sunt de regula complicatii locale. Abcesul periamigdalian sau loco regionale precum adenoflegmonul laterocervical, flegmoanele spatiului retrofaringian sunt cauze supurative.

Reumatismul articular acut si glomerunofrita acuta poststreptococica apar ca o complicatie a anginei streptococie, acestea reprezentat complicatiile nesupurative.

Cauze

In cele mai multe din cazuri acesta apare la adultii tineri,adolescenti si copii. Sunt implicatii agentii microbacterieni precum bacterii aerobe (streptococi si stafilococi) precum si bacterii anaerobe (Bacteroides, Peptostreptococi si Fusobacterium). In acest caz avem prezenti si factori de risc reprezentati de infectiile dentare, amigdalite cronice si mononucleoza infectioasa ( credat de virusul Ebstein Barr)

Se prezinta ca o colectie purulenta aflata la nivelul spatiului periamigdalian ( spatiul periamigdalian se delimiteaza intr peretele lateral al faringelui, capsula periamigdaliana, sinusul piriform si trompa lui Eustachio.

Simptome

Sunt simptomele anginei, preponderend reprezentata de o stare generala alterata, astenie care apare la inceputul boli ascoiata cu disfagia (pacientul intalneste dificultate la inghitirea alimentelor), febra dar si curbatura, aceasta fiind o durere musculara ce apare la inceputul unor diferite boli.

Aceste simptome sunt completate de otalgie reflexa (durere iradianta la nivelul urechii), halena fetida (respiratie urat mirositoare), febra mare, trismus (o complicatie a muschilor mandibulari ce impiedica deschiderea gurii) dar sialoree ce consta intr-o salivatie abundenta.

Tratament

Abcesul peramgdalian trebuie tratat de urgenta, tratament ce presupune: tratamentul clasic farmacologic ce presupune administrarea de Penicilina timp de 10 zile sau antibiotice  cu spectru larg ce sunt active pe anaerobi dar si asocierea cu Metronidazol. Cand se realizeaza antibioticoterapie se asocieza de regula antiseptice si analgezice. Se utilizeaza frecvent amoxicilina cu acid clavulanic, clindamicina si macrolide.

Tratament chirurgical ce presupune incizie si drenaj, acestea facandu-se sub anestezie locala sau generala la copii. Se va realiza tonsilectomia ce presupune excizia pe cale chirurgicala a amigdalitelor  intr-o perioada de 4-6 saptamani pana la 12.

 

 



loading...