Abcesul cerebral

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Se datoreaza in principal colectiei de puroi stranse intr-o cavitate neoformata, rezultata datorita necrozei dintr-o zona tisulara consecutiva.

Aceste abcese pot si incadrate in doua categori, care pot fi  abcese unice sau multiple si se localizeaza in parenchimul cerebral la nivel frontal  sau  adiacent traumatizmului cranio-cerebral.

E insotit in general de febra, deficite neurologice focale si cefalee. Se pot intalni si tulburari de comportament.

Cauze

Sunt multe cauze care pot creea un abces cerebral, rezultand in majoritatea cazurilor infectii mixte cauzate de o mare familie genti etiologici. In majoritatea cazurilor abcesele contin bacterii anaerobe.

Germeni care produc in marea majoritate din cazuri abcese sunt reprezentati de streptococi aerobi si microaerofili.

O mica parte din cazuri sunt datorate de Haemophilus aerophilus. De obicei aceste bacterii anaerobe sunt asociate cu infectii pulmonare cronice sau otita cronica.

Mai pot aparea abcese cerebrale in urma unui transplant medular, fiind cauzate de infectii cu Aspergillus si care cauzeaza o infectie severa , aceasta avand un pronostic infaust. Abcesele cerebrale pot fi si complicatia unor afectiuni congenitale. Bolile cardiace cianogene si telangiectazia hemoragica ereditara sunt afectiuni cu risc cunoscute pana acum.

Simptome

Simptomele sunt destul de vaste si cuprinde limite destul de marii depinzand in linii mari de sediul hematomului, patologia subiectului, varsta si marimea acestuia.

Simptomele se dezvolta pe durata a doua saptamani si de multe ori difera continuarea putand ajunge la determinarea abcesului sau poate ajunge la o suferinta cronica si difuza.

Cele mai des intalnite simptome intalnite la majoritatea din pacienti sunt: febra, deficitul neurologic focal, edemul papilar, crizele convulsive si cefaleea. La aproximatix 50% dintre pacienti  se intalneste triada care consta in deficite neurologice se focar, febra si cefaleea.

Localizarea frontala a abceselor prezinta cefalee, acesta fiind un simptom general apoi somnolenta. Localizarea in partea frontala afecteaza functiile de personalitate si astfel se ajunge la tulburari spihice si scaderea capacitati de concentrare. Abcesele de fosa posterioara prezinta simptome de afectare neurologica,nistagmus, varsaturi si ataxie.

Tratament

Tratamentul difera de la un pacient la altul, acesta facandu-se atat cu agenti antimicrobieni dar si cu interventie chirurgicala.

Antibioticele se administreaza ca tratament empiric, acesta fiind prima etapa de tratare a pacientului. Analizele ulterioare a abcesului dupa aspirare determina aplicarea unui tratament corect al antibioticelor. In cazul in care abcesul cerebral este cauzat de anaerobi, se administreaza Metronidazol, care constituie o terabie foarte eficienta. Pentru abcesele cerebrale cauzate de un traumatism carnio-cerebral  sau de o interventie neurochirurgicala  se administreaza nafcilina sau oxacilina 1, in 5-2 grame/ ora.

Operatia se poate face la abcesul cerebral unic, si poate fi operat deschis sau aspirat stereotaxic cu ajutorul unui mic orificiu prin craniu. Tratamentul se urmeaza dupa analizarea materialului biologic si poate dura de la 4 la 6 saptamani.

In cazul unui sindrom de hipertensiune intracraniana se adauga la tratament steroizi si se efectueaza hiperventilatia. Pentru prevenirea crizelor convulsive se administreaza anticonvulsivante.loading...