Abcesul cardiac

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul cardiac este o complicatie severa, dar frecventa a endocarditei infectioase. Este o cavitate inchisa care contine puroi si apare atunci cand o zona a corpului se infecteaza, iar sistemul imunitar incearca combaterea ei. Bacteriile implicate in endocardita infectioasa sunt: Streptococ Viridans, Enterococ, Staphylococcus Epidermis. Abcesul cardiac se regaseste cel mai frecvent la persoanele cu afectare a valvelor cardiace. Acesta se prezinta sub forma unui pseudo-anevrism sau sub forma unei colectii purulente inchise.

Cauze

Abcesul cardiac este cauzat de bacteriile enumerate mai sus, deci este o infectie bacteriana, insa in cazuri mai rare poate fi cauzat si de infectii fungice. Bacteriile ajung in sange dintr-o alta regiune a corpului, care este infectata, iar acestea, in mod normal sunt distruse de catre sistemul imunitar. Insa uneori acestea supravietuiesc si se pot depune pe endocard, mai ales daca acesta prezinta leziuni de orice fel. Abcesul cardiac afecteaza endocardul, acesta fiind stratul intern al inimii.

Abcesul cardiac este observat in 20-30% din cazurile de endocardita infectioasa, si la cel putin 60% dintre endocarditele dezvoltate pe proteze valvulare.

Simptome

Abcesul cardiac prezinta semne de insuficienta cardiac si de deteriorare hermodinamica, datorita disfunctiei de valve aortica. Localizari extracardiace ale abceselor din cadrul endocarditei infectioase sunt observate mai ales in teritoriile cerebral si splenic. In mod ideal, diagnosticul ar trebui ssa fie intr-un stadiu precoce, atunci cand tratamentul chirurgical este optim.

Modalitati de diagnostic al abcesul cardiac sunt:

  • Ecocardia traseofagiana
  • Angiografia
  • Tomografia
  • Imagistica prin rezonanta magnetic

Dintre toate modalitatile de investigare, ecocardiografia transeofagiana este cea mai valoroasa. Aceasta este practicata ca si un control de rutina tuturor pacientilor ce sufera de endocardita cu scopul de a diagnostic formarea unui abcess cardiac intr-un stadiu incipient.

Tratamentul

Singura modalitate de tratare a abcesului cardiac este cea chirurgicala. Tehnicile chirurgicale depend de locul si de extinderea abcesului cardiac. In general, se indepardeaza abcesul si tesuturile distruse din jurul cavitatii si inlocuirea acestui tesut cu bucati de pericard, acesta fiind suturat de tesuturile inimii. Apoi se implanteaza o proteza valvulara care asigura functionalitatea valvei.loading...