Abcesele intraperitoneale

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

In general abcesele intraabdominale  rezulta datorita peritonitelor netratate. Pot fi raspandite in mod normal in cavitatea peritoneala sau pot fi prezente pe suprafata unor organe sau interiorul lor ( de ex: ficatul).

Abcesul se formeaza in capsule fibroase continand  resturi celulare, microorganisme patogene sau leucocite. Acestea se formeaza datorita faptului ca organismul forteaza formarea lor astfel limitand raspandirea microbilor in tot organismul.

Cel mai raspandit anaerob este Bacteroides Fragilis, fiind destul de virulent, producand deseori multiple abcese prezente la multiplele de animale utilizate in laboratoare.

Cauze

In mod normal abcesul intraperitoneal rezulta in cele mai multe cazuri datorita unei peritonite secundare netratata. Formarea lor se face in decurs de cateva saptamani  de la formarea peritonitei, colectandu-se in compartimentele peritonitei dar si la suprafata sau interiorul unor ograne.

Pentru indentificarea disgnosticului se foloseste o investigatie destul de raspandita si anume tomografia computerizata pentru diagnostigarea organelor gen ficat, rinichi si pelvis.  Pentru diagnisticarea abcesului intraabdominal se foloseste procedeul numit laparotomie exploratorie.

Simptome

Simptomele frecvente identificate clinic incep cu leucocitoza, febra ajungand chiar si dureri abdominale.

Localizarea abceselor difera in multe dintre cazuri astfel ele putand fi prezente la nivelul muschilor abdominali si chiar la nivelul scturilor osoase ( ostiomielita) datorita diseminarii hematogene a microorganismelor patogene.

Tratament

Primul lucru pentru tratarea abcesului intraperitoneal e acela de localizare al focarului inflamator si administrare de antibiotice. Drenajul colectiei de puroi se asemenea e un lucru important de facut pentru prevenirea aparitiei ulterioare a abcesului.

Pentru tratarea infectiilor intraabdominale se foloseste un spectru larg care cuprinde toate microorganismele anaerobe gram-negative si facultative.

In cazul agentilor patogeni anaerobi se foloseste Metronidazolul, el actionand in cel mai eficient mod.

 

 loading...