Abcese hepatice

  1. Informatii Generale
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Informatii generale

Abcesul hepatic poate sa apara in urma diseminarii unor infectii bacteriene sau fungice care pot fi de la tractul digestiv prin vena porta si prin extensie directa (infectii adiacente).

Exista trei forme majore de abcese hepatice

Abcesele piogene – majoritatea polimicrobiene

Abcesele amoebice – din cauza entamoeba histolyca

Abcesele fungice – datorate candida specii

Cauze

 

Abcesul piogenic:

Aproape toate abcesele contin mai multe microorganisme de origine biliara sau enterica. Escherichia este bacteria care apare cel mai des in cazul abceselor hepatice. Alte microorganisme intalnite des sunt klebsiella pneumoniae, bacteroides specii si streptococcus specii.

Abcesul amoebic:

Asa cum am precizat si mai sus, abcelsele amoebice apar din cauza entamoeba histolyca. Aceasta se prezinta in doua forme, stadiul de chist si trofozoid.

Stadiul de chist reprezinta forma infectioasa, in timp ce stadiul trofozoid este cel in care se determina boala invaziva. Acesti chisti se transmit foarte usor in apa si alimentele contaminate. Chistii sunt rezistenti la acidul gastric insa acestia sunt distrusi in intestinul subtire de tripsina. Aici se elibereaza trofozoizii care vor adera la mucoasa intestinala si vor incerca sa o penetreze pentru a aparea infectia simptomatica.

Simptome

In cazul abcesului piogenic simptomele care apar sunt insidioase. Cele doua simptome pe care le prezinta pacientii sunt febra care apare de cele mai multe ori in majoritatea cazurilor de abces hepatic si pacientii prezinta stari de rau si frisoane. Cel de-al doilea simptom este durerea in hipocondrul drept.

In cazul accesului amoebic, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale abbcesului piogenic si ale bolilor febrile. Aici apar durerile abdominale, febra si scadere in greutate. La foarte multi pacienti apare si diareea.  Aproape o treime dintre pacienti sufera de dizenterie pe perioada acestei boli. Pot aparea si simptome pulmonare precum tusea sau durerea toracica insa acest lucru se intampla la un numar mult mai mic de cazuri.

Tratament

Tratamentul in cazul abcesului piogenic consta in terapie.  Exista trei optiuni tratarea abcesului piogenic:

Initierea antibioterapiei – aceasta trebuie sa acopere bacilii gram-negativi aerobi, streptococcii si microorganismele anaerobe. Pentru acest lucru se combina de cele mai multe ori doua antibiotice (metronidazolul si clindamicina).

Aspirarea diagnostica si drenajul abcesului piogenic – Aspirarea diagnostica se face pentru a determina care este sensibilitatea la antibiotice si cultura bacteriana.

Terapia chirurgicala – aceasta se aplica in cazul in care antibioticele nu isi fac efectul, abcesele nu pot fi localizate imagistic, sau in cazul prezentei unui carbuncul hepatic.

Tratamentul in cazul abcesului amoebic se poate face de cele mai multe ori prin antibioterapie in cazul in care abcesele nu sunt complicate. Antibioticele care se folosesc in cazul acestei terapii sunt metronidazolul, timidazol, clorochina fosfat, emetine/dehidroemetine.
In cazul in care apar complicatii se recurge la terapia chirurgicala. Aceasta este indicata doar daca ruptura abcesului este iminenta.

 loading...