Vaccinuri obligatorii si optionale pentru copii

Vaccinarea reprezinta o modalitate usoara si rapida de protectie importiva bolilor infectioase. Atunci cand microbii, reprezentati de bacterii si virusuri patrund in organism, acestia se multiplica si ulterior invadeaza anumite organe unde produc infectie si determina aparitia simptomelor caracteristice bolii.

De fiecare daca cand organismul uman intra in contact cu un agent infectios, sistemul imunitar incearca din rasputeri sa limiteze infectia si sa se recupereze dupa boala. Contactul cu anumiti germeni determina de cele mai multe ori dezvoltarea de catre sistemul imun a unor anticorpi protectori si a unor celule specifice cu memorie, care in cazul in care organismul se va mai intalni cu acelasi microb, atunci acesta va fi eliminat rapid, fara a mai trece prin boala. Vaccinurile nu fac nimic altceva decat sa imite microbul si in acest fel determina protectie insa fara a trece prin boala. Sistemul imun al bebelusului si ulterior al copilului este invatat astfel sa produca anticorpi, sa recunoasca si sa reactioneze rapid in conditiile expunerii la acelasi microb.
Schema de vaccinuri obligatorii si optionale la copii in Romania cuprinde urmatoarele (Vaccinari programul national de imunizari)
– vaccin BCG – ANTITUBERCULOS
– vaccin DTPa – DIFTERIC, TETANIC, PERTUSSIS
– vaccin dTa – DIFTERIC, TETANIC
– vaccin VPI – POLIOMIELITIC
– vaccin VHB – HEPATITA B
– vaccin ROR – RUBEOLA, RUJEOLA, OREION
– vaccin Hib – HEMOPHILUS TIP B
– vaccin anti HPV – PAPILOMA VIRUS

Pentru persoanele care calatoresc in alte tari sunt obligatorii diverse vaccinuri in functie de situatia epidemiologica din tara respectiva sau in caz de necesitate in perioade de epidemii:
– vaccin antitifoidic
– vaccin antirabic
– vaccin antidizenteric
– vaccin antimalarice
– vacin antigripal

In primul an de viata, vaccinarea protejeaza impotriva a 12 agenti patogeni, care pot cauza boli severe ce au cauzat moartea multor sugari in trecut. Calendarul national de vaccinare in 2012 – 2014 recomandat de Societatea Romana de Pediatrie cuprinde:
– primele 24 ore de la nastere Hep B – hepatita B ( in maternitate)
– 2-7 zile BCG – tuberculoza ( in maternitate)
– 2 luni DTPa-VPI-Hib-HVB (in cabinetul medicului de familie)
– 4 luni DTPa-VPI-Hib (in cabinetul medicului de familie)
– 6 luni DTPa-VPI-Hib- HVB (in cabinetul medicului de familie)
– 12 luni DTPa–VPI–Hib, RRO (in cabinetul medicului de familie)
– 4 ani DTaP
– 6 ani DTaP- VPI – la scoala
– 5-7 ani (cls I) RRO – la scoala
– 9 ani ( cls III) VPI – la scoala
– 14 ani (cls VIII) dT- la scoala

Vaccinari optionale care pot fi achizitionate de parinti:
– vaccin anti-varicela = VARILIX
– vaccin anti – hepatita A = HAVRIX
– vaccin anti pneumococic = PREVENAR, PNEUMO23
– vaccin anti rotavirus = ROTARIX
– vaccin anti meningococ
Vaccinurile sunt de mai multe tipuri. Vaccinurine inactivate contin parti sau chiar virusul intreg, dar omorat, iar in acest fel se declanseaza raspunsul imun protector, fara sa existe posibilitatea de a declansa boala. In cazul vaccinurilor cu microorganisme viu atenuate, germenele are o virulenta redusa si nu se poate multiplica. Dupa administrarea de astfel de vaccinuri pot aparea forme usoara de boala – boala in miniatura ( ex: cateve vezicule dupa vaccinarea pentru rujeola sau varicela), dar acest lucru se intampla de obiei la persoanele cu imunitate scazuta.
Vaccinurile cu virus viu sunt contraindicate in urmatoarele situatii:

– femei insarcinate – deoarece exista riscul de malformatii la fat
– administrare de imunoglubuline contraindica folosirea vaccinului cu virus viu la interval mai mic de 3 saptamani inainte sau dupa administrare
– persoanele cu afectiuni maligne (leucemie, limfoame, tumori)
– imunodeprimati (HIV pozitivi, imunosupresoare, corticosteroizi, radioterapie)
– indivizii cu infectie HIV simptomatica este contraidicat vaccin BCG si vaccinul febrei galbene
– copiii si femeile la varsta procreerii cu HIV + simptomatic ar trebui sa primeasca DTaP, VHB si VPI

Hepatita B ( Hep B) – vaccin antihepatita virala B

Vaccinarea protejeaza copilul de hepatita B inca din primele zile de viata. Schema de vaccinare cuprinde 3 doze administrate injectabil, intramuscular, astfel: prima doza in primele zile de viata, in maternitate, apoi inca 2 doze la 2 si 6 luni. Peste 95% din sugarii si adolescentii imunizati raspund corespunzator la administrarea unei scheme complete si in acest fel se asigura o protectie pe termen lung.
Este recomandat pentru
– sugari, copii sub 15 ani schema 0, 2, 6 luni
– sugari nascuti din mama AgHBs (+) schema este 0,1,2 luni si rapel la 6-12 luni
– prematuri cu mama AgHBs (+) schema este vaccin + IGHB in locuri diferite in 24 ore de la nastere
– copii si adulti cu sistemul imunitar normal nu se recomanda rapel
Vaccinul este produs prin inginerie genetica – nu contine ADN viral cu potential infectios deci nu poate determina boala. Doza administrata este de 0,5 ml. Conditiile de pastrare recomandate sunt 2-8 C, nu trebuie congelat. Acest vaccin se poate face si de catre persoanele cu imunodeficienta intrucat nu contine virus viu.

Tuberculoza (BCG)- vaccinarea impotriva tuberculozei

Vaccinarea reprezinta in momentul de fata cea mai buna protectie impotriva tuberculozei la copii. Vaccinul se administreaza la nou nascuti cu greutatea mai mare de 2500 g in primele 2-7 zile de la nastere. Pentru copii cu greutatea mai mica de 2500 g vaccinarea se face in primele 2 luni de la nastere. Copii in varsta de 13-14 ani pot primi o noua doza de vaccin daca testarea la tuberculina (IDR) este mai mare de 9 mm. Principalele efecte secundare administarii vaccinului sunt aparitia unei papule ( o ridicatura mica la suprafata tegumentului), a unor noduli in interval 7-21 zile sau in cazurile mai grave adenita supurata ( inflamatia si supuratia ganglionilor limfatici).

Vaccinuri cu virus viu atenuat ( componenta polio, diftero din DTP)
Reactii adverse:
– inducerea bolii diareice
– inducerea poliomielitei forma Guillain Barre

Difteria, Tetanosul, Pertussis ( Tuse Convulsiva) DTaP – vaccin diftero-tetano-pertusis acelular

In trecut difteria reprezenta o cauza importanta a imbolnavirilor si deceselor in randul copiilor. In anii 1920, in SUA din totalul numarului de cazuri de aproximativ 150.000 de persoane bolnave pe an, aproape 15.000 decedau. Aceasta infectie, din pacate se intalneste si astazi in tarile sarace, unde acoperirea vaccinala este scazuta.
In cazul tetanosului, acesta este o boala deseori fatala, moartea survine la 2 din 10 oameni infectati. In 2010, in Romania, a fost raportat 1 caz de tetanos la un copil de 2 ani si 11 luni nevaccinat.
Pertussis ( tusea convulsiva) este o boala contagioasa, produsa de Bordetella pertussis care determina la copilul afectat o forma foarte grava de tuse care se prezinta in crize intense si frecvente, care-l impiedica sa respire si sa suga. Crizele pot ajunge la 15 accese de tuse in 24 de ore, urmate de varsaturi, iar durata bolii poate sa dureze si cateva saptamani. Apar complicatii neurologice, precum convulsiile, complicatii respiratorii grave – aspirarea secretiilor sau a laptelui in plamani care determina pneumonie sau bronhopneumonie de aspiratie.
Reactiile adverse ale vaccinului pot fi locale (edem, nodul, durere) sau sistemice (febra, agitatie, irascibilitate). Dozele sunt administrate sugarului la 2,4,6,12 luni. Ulterior rapelul se face la copil mic la varsta de 4, 6 ani.

Poliomielita – VPI = vaccin polio inactivat

Poliomielita este o boala infectioasa cauzata de virusul poliomielitic, ce determina paralizie prin afectarea sistmului nervos central. Batranii isi aduc aminte de marea epidemie de poliomielita din anii 50, care a lasat peste 20.000 de oameni paralizati in fiecare an in SUA. Vaccinul antipolio oral (VPO) a fost inlocuit cu vaccinul polio inactivat (VPI) care are imunogenitate similara acestuia, actiunea este la fel de eficienta, dar cu efecte secundare minime. In trecut dupa administrarea de VPO exista riscul de paralizie poliomielitica postvaccinala si aparitia de sindrom Guillain – Barre. Vaccinul se administreaza la sugari la 2,4,6,12 luni. Apoi rapelul se face la copii de 6 ani, 9 ani. Avantajul vaccinului polio inactivat este faptul ca evita pasajul digestiv al virusurilor din vaccin , iar acestea nu mai sunt excretate in mediu.

Hib = vaccinare anti Haemophilus influenzae tip b

Haemophilus Influenzae tip B este o bacterie care produce infectii severe precum meningita, epiglotita ( inflamatia omusorului) si pneumonia. Inainte sa apara si sa fie introdus in schema de vaccinare, meningita produsa de aceasta bacterie era principala cauza a meningitei bacteriene in randul copiilor cu varsta de pana in 5 ani. Alaturi de meningococ ( meningita) si pneumococ (pneumonie), haemophilus influenzae poate determina infectii grave cu potential letal la varsta copilariei. Schema de administare la sugar este la 2,4,6,12 luni. Ulterior dupa varsta de 59 luni doar la cei aflati la risc: splenectomizati ( fara splina), imunodeficienti ( cancere, leucemii, infectie HIV asimptomatica.

ROR = vaccin antirujeolic, antirubeolic, antiurlian

Din pacate rujeola, considerata o boala usoara a copilariei inca provoaca decese la nivel modial. In Romania, in anul 2011, au fost raportate si confirmate 4.189 cazuri de rujeola. Doza de vaccin (ROR – rujeola, rubeola, oreion) este de 0,5 ml administrat subcutanat sau intramuscular si poate fi inoculat la copii incepand de 12 luni si pana la varsta de 7 ani. Administrarea in primele 72 ore de la expunerea la virusul rujeolic poate preveni boala.
In cazul rubeolei, in 2011 in Romania, au fost raportate si confirmate 3.494 de cazuri de rubeola. Aceasta boala poate avea complicatii grave in cazul copiilor, insa poate determina afectiuni serioase daca o mama se infecteaza in timpul sarcinii ( surditate, afectarea vederii, defecte cardiace, retard mental). In fiecare an rubeola e responsabila pentru aproximativ 500.000 de decese in intreaga lume.
Oreionul poate determina complicatii precum meningita, infertilitate si surditate. Decesul survine la un caz din 10.000. In Romania, datorita vaccinarii copiilor, au fost raportate si confirmate doar 286 de cazuri in anul 2011.
In concluzie vaccinarea este singura metoda eficienta de protectie pentru copilul tau.

Sursa foto: www.safbaby.com

Dr. Diana Enachescu