O calatorie inseamna imbogatire, cunoastere, schimbare si mai ales crearea unor amintiri de neuitat. De aceea este esential   sa iei in considerare toate aspectele care iti pot afecta sanatatea atunci cand calatoresti: expunerea la diferiti agenti infectiosi, mijloacele de transport utilizate deoarece zborul la altitudine poate predispune la barotrauma sonora, activitatile efectuate in calatorii precum scuba diving, alpinism la mare altitudine sau chiar posibilele neplaceri datorate inrautatirii conditiilor medicale preexistente calatoriei.

Pentru a preveni toate aceste incidente neplacute trebuie sa vorbiti inainte de calatorie cu medicul epidemiolog ce va va evalua riscul de imbolnavire si va va face recomandarile necesare in functie de  destinatie, standardele de cazare, igiena alimentara, scopul si durata vizitei, precum si in functie de starea ta de sanatate si obiceiurile tale. Recomandarile pot include  vaccinuri specifice, medicatie profilactica si sfaturi medicale de calatorie legate de consumul de apa si alimente infectate, muscaturile de insecte si artopode ce pot transmite o serie de boli infectioase.

Febra galbena-  Infectarea cu virusul febrei galbene poate surveni accidental, prin intermediul intepaturii de tantar. Aceasta poate fii evitata prin efectuarea, cu o luna inainte de data calatoriei, a unei singure doze de vaccin in centrele acreditate pentru vaccinari international.

Hepatita cu virus B-sursa de infectie este reprezentata de bolnavul de hepatita acuta sau cronica cu virus B, precum si de purtatorii aparent sanatosi ai virusului.Acestia sunt contagiosi prin: sange, secretii vaginale, sperma, saliva si lapte matern. Imunizarea prin vaccinare impotriva hepatitei B presupune administrarea a 3 doze diferite la 0, 1 si 6 luni, respectiv 0, 1, 2 si 12 luni.

Alte boli infectioase ce se transmit sunt  febra tifoida produsa de Salmonella typhi; hepatita acuta tip A; poliomielita, o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice; meningita meningococica;  rujeola, ce poate duce la pneumonie si complicatii neurologice serioase, dar poate fi prevenita printr-o vaccinare unica sau in combinatia antirujeola-rubeola-oreion si difteria. Toate aceste boli sunt intalnite in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.