Diagnosticarea unor afectiuni ascunse la examenul clinic si cel paraclinic ,efectuate in repaus,sau la evaluarea capacitatii functionale a pacientului se face cu ajutorul unei testari la stres ce presupune evaluarea aparatului cardiovascular in conditii de suprasolicitare. Testarea la stres se realizeaza incepand cu o metoda de provocare a stresului si o metoda de evidentiere si evaluare a efectelor acestuia asupra aparatului cardiovascular.

Rezultatul testului de efort ECG este dat de asocierea dintre cel mai fiziologic mod de provocare al stresului, reprezentat de efortul fizic, si cea mai accesibila metoda de depistare a efectului efortului asupra cordului afisata de electrocardiograma. Testul de efort ECG este recomandat in cazul in care acuzi simptome cardiace evidentiate prin dureri in piept, palpitatii, respiratie dificila la efort, daca suferi de un sindrom metabolic, diabet zaharat sau alti factori de risc coronarian multiplii sau daca urmezi un tratament ce urmareste vindecarea unei  boli cardiovasculare cunoscuta si medicul doreste o evaluare a tratamentului sau a capacitatii sale functionale.

In cazul in care esti barbat si ai peste 40 de ani sau femeie avand peste 50 de ani si doresti sa incepi o viata activa bazata pe un program regulat de exercitii fizice sau esti deja sportiv amator sau de performanta si intentionezi sa iti verifici capacitatea functionala sau sa previi situatii in care efortul ti-ar putea pune sanatatea in pericol este necesar sa efectuezi un test ECG ce consta in realizarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescator, sub monitorizarea permanenta a electrocardiogramei, tensiunii arteriale sau a altor parametrii precum saturatia in oxigen a sangelui.

O boala cardiovasculara semnificativa hemodinamic  se poate exclude din discutie daca o persoana nu prezinta modificari ECG in urma supunerii acestuia la un efort la cicloergometru sau la covor rulant timp de 9-15 minute. In cazul in care in timpul testului apare durere anginoasa, vertij, dispnee si tulburarea ritmului cardiac,   scade ori creste tensiunea arteriala sau frecventa cardiaca, testul se opreste.

Efectuarea unui test de efort este contraindicata daca in ultimele 2-3 saptamani pacientul a suferit afectiuni ce pot determina inflamatii asupa inimii ascunse in repaus,precum gripa, guturaiul sau raceala, ce au ca urmare tulburarea severa a ritmului cardiac sau insuficienta cardiaca acuta, daca a consumat bauturi ce contin cofeina sau alcool, in ziua testului, sau a administrat betablocante si digoxin.Este nepermis tutunul cu cel putin 2 ore inainte de control.

Este strict interzisa executarea EGC-ului daca esti diagnosticat cu embolie pulmonara acuta, miocardita sau pericardita acute, infarct miocardic acut, ritmuri cardiace foarte lente, disectie acuta sau cronica de aorta, stenoza aortica stransa, dizabilitate fizica senzoriala sau mentala, insuficienta cardiaca decompensata, displazie aritmogena de ventricul drep sau tahicardie ventriculara polimorfa catecolaminica. Pentru a se putea exclude o afectiune cardiovasculara acuta sau o boala preexistenta este necesar un consult cardiologic si efectuarea unei electrocardiograme de repaus.

Hipotensiunea arteriala, insuficienta cardiaca acuta, ritmul cardiac rar, tahicardia ventriculara si sindroamele  coronariene acute pot fi complicatii cardiace ale testarii la efort. Acestea sunt intalnite foarte rar la un procent de 2,3-4,8 % .dintre persoanele testate. Durerile musculo-ligamentare sau articulare, traumatismele cu gravitate si localzari diferite si starea de oboseala extrema sunt complicatii non-cardiace ce pot aparea in urma testului ECG.

Acest test este cea mai accesibila, ieftina si raspandita metoda de diagnositic neinvaziv a ischemiei cardiace, datorate efortului fizic, ce pune in evidenta aceasta boala si apreciaza capacitatea de efort si starea de sanatate inaintea inceperii sau reinceperii unei vieti active fizic.