Cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventa dintre durerile de cap cronice si recurente. Aceasta se afla pe primul loc in clasificarea facuta de Societatea Internationala pentru Studiul durerilor de cap. Se pare ca cefaleea este cea mai frecventa cauza a durerilor de cap din cauza stresului.

Simptome ale cefaleei
Cefaleea de tip tensiune se resimte ca o apasare in zona frontala, zona cefei si a partii posterioare a capului. Intensitatea durerii este moderata si este prezenta in majoritatea zilelor fiind accentuata doar in cazul persoanelor care sufera de stres emotional si anxietate. Simptomele cefaleei de tip tensiune incep sa apara de dimineata si persoana respectiva va avea dificultati de concentrare si insomnie. Fata de alte dureri precum migrena, nu se asociza cu greata sau varsaturi.

Cel mai frecvent persoanele tinere si de varsta medie sunt expuse riscului aparitiei cefaleei de tip tensiune. La persoanele de peste 50 de ani cand apar durerile de cap, atunci pot fi cauze organice. Din aceasta cauza trebuie investigat cu atentie pentru depistarea unor cauze organice in cazul in care:
-apare o noua durere;
-durerile de cap devin din ce in ce mai frecvente si isi schimba caracteristicile;
-dureri de cap ce se asociaza si cu alte simptome.

Dupa ce medicul face aceste verificari si constata ca nu exista cauze organice, atunci se pune diagnosticul de cefalee de tip tensiune cauzata in cea mai mare parte de stres. Astfel ca se pot lua masuri terapeutice adecvate astfel incat sa scapti de stres. Iata cateva masuri terapeutice adecvate:
-exercitii fizice – cel putin 1 ora pe zi;
-o alimentatie echilibrata;
-relaxare – cel putin 1 ora pe zi trebuie sa faceti activitati placute care sa va relaxeze;
-igiena somnului – incercati sa dormiti cat mai bine si cand trebuie;
-tratarea tulburarilor psihologice care fac legatura cu stresul, anxietate sau depresie.

Durerea de cap sau cefaleea de tip tensiune poate ceda in cazul in care se administreaza medicamentatie de tip antialgic. Acest tip de medicamnete actioneaza doar asupra simptomelor pe o perioada scurta de timp si nu are efect asupra cauzei care le produce, in cazul cefaleei – stresul.